Medewerkers Vitens Zwolle staken maandag voor meer loon

Medewerkers van Vitens leggen maandag het werk neer. Ze verzamelen zich bij het hoofdkantoor van het waterbedrijf in Zwolle.

Volgens vakbond FNV zullen honderd tot tweehonderd medewerkers uit Zwolle, Leeuwarden, Arnhem en Utrecht maandag staken en in Zwolle bijeenkomen rond lunchtijd voor een protestlunch op de stoep van het kantoor.

Er wordt al meer dan een jaar onderhandeld over een nieuwe cao waterbedrijven, maar een overeenkomst is er nog altijd niet. De emmer loopt bijna over, volgens Linda Groen, bestuurder bij FNV. "De grens is bereikt. De werkgevers gaan niet in op de eisen en problemen die de medewerkers hebben. Zij blijven feitelijk bij hun eindbod."

Volgens Reinier Rutjens, secretaris bij de werkgeversvereniging van waterbedrijven, zijn het juist de bonden die niet verder willen praten. "Wij hebben diverse stappen gezet sinds vorig jaar, terwijl de bonden nog precies eisen wat ze aan het begin eisten." 

Meer loon en participatiebanen

De cao van ongeveer vijfduizend medewerkers van de vijftien waterbedrijven en waterlaboratoria verliep op 1 juli vorig jaar. De bonden eisen minimaal een loonsverhoging van 2,5 procent per jaar. Ook zijn de bonden ontevreden over het niet in dienst nemen van mensen met een arbeidsbeperking in participatiebanen.

"Wij hebben vorige week gezegd tegen de FNV, kom praten", zegt Rutjens. "Maar daarna was het eerste bericht van de bond dat ze actie gaan voeren."

Watervoorziening niet in gevaar

Overigens komt door de staking de watervoorziening niet in gevaar, beloofd Rutjens. "Vitens neemt daarvoor allerlei maatregelen. We hebben ook overlegd met de bonden dat de acties geen effect hebben op de watervoorziening."

Meer over dit onderwerp:
Vitens Zwolle staking IJsseldelta Nieuws
Deel dit artikel: