nieuws

Campagne Rijkswaterstaat tegen gevaren van zwemmen in rivier kon drenkeling Kampen niet redden

Rijkswaterstaat lanceerde dit voorjaar nog een campagne om te waarschuwen voor de gevaren van het zwemmen in de rivier. Toch ging het gisteravond mis toen een 19-jarige bewoner van het azc Dronten in de IJssel bij Kampen door verdrinking om het leven kwam. Voor Rijkswaterstaat is dit echter geen reden het ingeslagen beleid aan te scherpen.
Dit voorjaar liep het maar net goed af toen enkele drenkelingen te water raakten in de IJssel bij Deventer. De toegesnelde manager van het IJsselhotel wist samen met een terrasbezoeker drie bewoners van het azc Schalkhaar van een wisse verdrinkingsdood te redden.
Tekst gaat verder onder de foto.
Fotograaf: Rijkswaterstaat Campagne Rijkswaterstaat die waarschuwt voor gevaren van zwemmen in rivier

Duikers brandweer
De 19-jarige drenkeling was minder fortuinlijk. Nadat hij samen met vier medebewoners van het azc Dronten een duik had genomen in de IJssel bij Kampen ging hij kopje onder. Na een zoekactie haalden duikers van de brandweer zijn stoffelijk overschot boven water.

Campagne
Rijkswaterstaat blijkt dit voorjaar een campagne te hebben gehouden om te waarschuwen voor de gevaren van het zwemmen in de IJssel. “In het kader van deze campagne hebben we landelijk alle zogenoemde riviergebonden gemeenten benaderd. In Overijssel dus de gemeenten langs de IJssel”, aldus Rijkswaterstaat-woordvoerster Christel Holleman.

Campagne-filmpje op YouTube

Verraderlijke stroming

De gemeenten kregen voorlichtingsmateriaal in meerdere talen uitgereikt om waterrecreanten te waarschuwen voor de gevaren van het zwemmen in rivieren. “In de vaargeul zwemmen is sowieso verboden, maar ook de rest van de rivier is vanwege de verraderlijke stroming levensgevaarlijk.”

De gemeenten kunnen dit voorlichtingsmateriaal op meerdere manieren verspreiden, waaronder via de eigen website. “We hebben niet zicht op alle gemeenten, maar hier wordt daadwerkelijk veel gebruik van gemaakt.”

Geen borden plaatsen

Na de bijna-verdrinking bij Deventer dit voorjaar hebben medewerkers van het IJsselhotel er bij Rijkswaterstaat op aangedrongen om borden ‘verboden te zwemmen’ te plaatsen. Rijkswaterstaat zegt echter dit heel bewust niet te doen. Omdat daar volgens de zegsvrouw alleen maar schijnveiligheid zou mee worden gecreëerd. “Als je die borden plaatst, gaan mensen simpelweg 50 meter verderop het water in. En het is nu eenmaal ondoenlijk op elke vierkante meter langs een rivier zo’n bord te plaatsen.”

Campagne-filmpje op YouTube

Hoge boete

In de campagne wordt ook gewaarschuwd dat het verboden is op bepaalde plekken te zwemmen en van bruggen te springen. Wie de regels aan de laars lapt, hangt een boete van 140 euro boven het hoofd. Medewerkers van Rijkswaterstaat en de politie controleren hierop.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.