'Impuls van 100 miljoen in Twentse Fotonica' door Nationale Agenda Fotonica

Rijk en de Provincie Overijssel willen de komende 8 jaar 35 miljoen euro steken in het 'onderzoeks- en investeringsprogramma' van de Twentse Fotonica cluster. Met de co-investering van bedrijven en instellingen komt de totale investering op 100 miljoen. Fotonica is het gebruik van licht in chips, die daardoor energiezuiniger en sneller worden.

'De Nationale Agenda Fotonica' en het investerings- en onderzoeksprogramma 'PhotonDelta' worden vanmiddag aangeboden door de provincies Overijssel, Gelderland en Brabant aan staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken. Volgens gedeputeerde Van Hijum is Overijssel nauw betrokken geweest bij het opstellen van de agenda. "We hebben fotonica bij het Rijk op de agenda gezet en ons als provincies hard gemaakt voor een nationaal investeringsprogramma dat een omvang heeft van 250 miljoen euro, waarvan ruim 100 miljoen voor Twente", aldus van Hijum.

'Twente en Eindhoven hotspot'

Twente en de regio Eindhoven vormen volgens van Hijum samen een 'hotspot' in de wereld van de fotonica. "Nu hebben we in Nederland nog een voorsprong. Kansen liggen er in de telecom, luchtvaart, de maakindustrie, gezondheidszorg, agri-food, milieu en energie."

PHIX

Op de Universiteit Twente was onlangs het 'World Technologie Mapping Forum'. Daarbij presenteerde het Enschedese LioniX haar dochterbedrijf PHIX. De ambities met PHIX zijn hoog; het moet een bedrijf worden dat chips maakt en verwerkt dat uiteindelijk in Twente een miljardeomzet genereert en duizenden banen creeert. Kort hierna nam een Koreaanse onderneming een meerderheidsbelang in LioniX.

'Omzet en nieuwe banen'

Geert Braaksma, voorzitter van de Twente Board, ziet grote kansen; "Uit de recente Koreaanse uitbreiding van haar aandeel in LioniX blijkt de internationale potentie. De internationale verbinding gaat in de komende jaren leiden tot meer omzet en nieuwe banen."

100 Fotonica onderzoekers in Twente 

In Twente werken zo'n honderd onderzoekers met fotonica. De kennis is opgebouwd bij het MESA+/Nanolab van de UT en de Saxion Hogeschool en doorontwikkeld door regionale topbedrijven. De wereldwijde omzet van de fotonica-industrie wordt geschat op 4 miljard en groeit 40 procent per jaar. Volgens TNO gaat de technologie een grote rol spelen in het succes van de Nederlandse hightech industrie. 

Meer over dit onderwerp:
Regio Enschede fotonica Lionix chips ut Nieuws
Deel dit artikel: