nieuws

Diepenveners in actie tegen sluiten onbewaakte spoorovergangen

ProRail wil uit veiligheidsoverwegingen in ieder geval één overgang tussen de landgoederen Oud- en Nieuw Rande sluiten. Maar daarmee gaat een prachtige wandelroute volgens dorpelingen verloren.
Een idyllische ommetje, zoals Diepenveners het noemen, dreigt te verdwijnen. Maar veel inwoners van het 3000 zielen tellende dorp vragen zich af waarom?

Historische verbinding

Jan Brouwer bijvoorbeeld, woont op steenworp afstand en vindt sluiting niet nodig. "Het zou heel jammer zijn als je de historische verbinding tussen Oud- en Nieuw Rande afsnijdt", zegt hij. "En op onbeveiligde overwegen op deze wandelroute zijn de afgelopen zeven jaar geen ongelukken gebeurd."
Diepenvener Ben Kiers vult aan: "Dit is een veilige oversteek", zegt hij bij de meest noordelijke oversteek die ProRail wil sluiten. "Met prima zelfsluitende hekken en goed zicht op aankomende treinen van beide kanten."

Handtekeningen

Kiers en medestanders haalden in twee dagen zeshonderd handtekeningen op van dorpsgenoten die ook tegen sluiting zijn. "En dat is best veel in een dorp met 3000 inwoners. Wij willen opnieuw in gesprek met ProRail."
Hij vervolgt: "Het is zo jammer dat bij afsluiting een rondje wandelen van een half uur ineens een uur wordt. Dat is voor veel mensen te ver." Jan Brouwer: "En wat los je op met afsluiting? Misschien het onveilige gevoel bij ProRail zelf? Maar moet je het daarvoor doen?"

Niet meer van deze tijd

Volgens ProRail zijn onbewaakte spoorwegovergangen niet meer van deze tijd. "Treinen worden sneller én stiller. Bovendien komen dit soort overwegen steeds minder voor, waardoor mensen er minder aan gewend zijn", vertelt Aldert Baas, woordvoerder van Prorail. "Het gevaar is dus groter".
Voor ProRail is één ding duidelijk: de onbewaakte spoorwegovergangen worden aangepakt. "Dat staat als een paal boven water", aldus Baas.  

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.