Verdrinking Kampen: asielzoekers wijzen leeftijdgenoten in flitsende filmpjes op gevaren zwemwater

Grote verslagenheid op het asielzoekerscentrum Dronten. Een 19-jarige Syrische bewoner van dit azc kwam donderdag na een duik in de IJssel bij Kampen door verdrinking om het leven. Wrang genoeg werd vorige week nog een speciale campagne begonnen, waarbij jonge vloggende asielzoekers via flitsende filmpjes hun leeftijdsgenoten waarschuwen voor de gevaren van zwemwater.

De 19-jarige bewoner van het azc Dronten nam donderdagmiddag samen met vier vrienden een duik in de IJssel toen hij kopje onder ging en niet meer bovenkwam. Zijn maatjes sloegen meteen groot alarm, waarna duikers van de brandweer het ontzielde lichaam boven water haalden.


Aangeslagen
Volgens woordvoerster Alet Bouwmeester van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) reageerde iedereen aangeslagen op het tragische nieuws. Medewerkers van het azc hebben zich ontfermd over de vier vrienden: “Er is ze Slachtofferhulp aangeboden, iets wat overigens standaard gebeurt.”

Juist omdat asielzoekers doorgaans onbekend zijn met het fenomeen zwemwater wordt er in asielcentra veelvuldig voor gewaarschuwd. Tussen 1996 en 2015 verdronken in Nederland ruim twee keer zoveel mensen van niet-westerse afkomst dan autochtone Nederlanders (bron: CBS, 2017). Volgens de meeste recente cijfers kwamen in 2016 in totaal 86 mensen in ons land door verdrinking om het leven.


Nieuwe campagne
Vorige week lanceerden het COA samen met diverse belangenorganisaties een opmerkelijke campagne, waarbij drie jonge ‘nieuwkomers’ in filmpjes waarschuwen voor de gevaren van zowel zwembaden als open water.


Slepend probleem
Volgens COA-woordvoerster Alet Bouwmeester blijkt uit recent onderzoek van de consumentenorganisatie Veiligheid.nl dat jonge asielzoekers zwemmen heel leuk vinden, maar tegelijk hun eigen zwemvaardigheden overschatten.


Risico's
Volgens de zegsvrouw worden bewoners van asielcentra voortdurend gewezen op de risico’s. Dat gebeurt met onder meer voorlichtingsmateriaal in allerlei talen.


Met name onder jongeren liggen er onophoudelijk gevaren op de loer. Vooral omdat asielzoekers vanuit hun cultuur gewend zijn om collectief te denken en er vanuit gaan dat zwemmen veilig is als er anderen bij zijn. Bovendien is er sprake van groepsdruk: nieuwkomers willen er graag bij horen en durven dan niet te zeggen dat ze niet goed kunnen zwemmen.

Speciale vlog
Vandaar dat is gekozen voor een speciale vlog. “Want hoe kun je jongeren beter bereiken dan door jongeren zelf?”, aldus de woordvoerster.

Tekst gaat verder onder video.

Daarom hebben de drie jonge nieuwkomers Yasir, Muayad en Robiel speciale vlog-filmpjes gemaakt over de risico’s van zwembaden, recreatieplassen en rivieren. “Via deze mini-vlogcampagne willen we op een laagdrempelige en aantrekkelijke manier bewustwording creëren bij jonge nieuwkomers over de risico’s van zwemwater en het belang van leren zwemmen in Nederland.”

Intussen is de politie vrijdagmiddag ook een waarschuwingscampagne begonnen. Zo zijn er onder meer in diverse talen preventieposters gemaakt, die de komende tijd in de buurt van de IJssel worden opgehangen.

Meer over dit onderwerp:
Kampen IJsseldelta Nieuws
Deel dit artikel: