Stipwerk wijst fietser de weg in Staphorst

Staphorst staat bekend om haar stipwerk. Het is dan ook niet zo gek dat op het Staphorster deel van de fietsroute Zwolle - Staphorst - Meppel stipwerkpatronen staan. Ze geven aan dat de fietser op de goede weg zit.

Het is apart gezicht. Witte bloempatronen, ontleend aan Staphorster stipwerk, die om de paar honderd meter op het asfalt staan op wegen in het buitengebied van de gemeente Staphorst. Niet in kleur, wat misschien toepasselijker zou zijn, maar in wit en dat heeft alles te maken met het onderhoud. Kleur slijt en is duur.

Stipwerk wijst fietser de weg

Volgens een woordvoerster van de gemeente Staphorst weet de fietser tussen Zwolle en Meppel of omgekeerd door de stipwerkbloemen te volgen dat de fietser op de goede weg zit. Sommige patronen leiden naar Staphorst, andere naar Rouveen. Volg het stipwerk en je komt uit op je bestemming.

Staphorst is druk doende met de aanleg van een snelle en rechtstreekse fietsroute van Zwolle naar Meppel. In die plaatsen is het traject op orde, in Staphorst nog niet. 

Geplande fietssnelweg te duur en niet nodig

Staphorst besloot aanvankelijk een fietssnelweg aan te leggen. De kosten daarvan bedragen 1,6 miljoen euro. Maar het optimaliseren van bestaande wegen blijkt beter en goedkoper: 450.000 euro. Aan de fietssnelweg, een weg parallel aan de A28, bleek uiteindelijk ook weinig behoefte te zijn. 

In augustus moeten de wegen voor de doorgaande fietser zijn opgeknapt Met Staphorster stipwerk dus. De authentieke patronen op de weg zijn ook een verwijzing naar het plaatselijke ambacht van textiel bedrukken, dat sinds 2013 op de lijst van Cultureel Immaterieel Erfgoed staat.

 

Meer over dit onderwerp:
Stipwerk staphorst Kop van Overijssel Nieuws
Deel dit artikel: