nieuws

Overijsselse bedrijven bereiden zich voor op Brexit

In het Hengelose World Trade Centre kwamen vanmiddag een twintigtal Overijsselse bedrijven bij elkaar om geinformeerd te worden over de gevolgen van de Brexit. Echt zorgen maken de bedrijven zich nog niet, vooral omdat nog niet bekend is wat de gevolgen precies zullen zijn.
Een van de bedrijven die naar het Verenigd Koninkrijk (VK) exporteert is Falco uit Vriezenveen. Bij het bedrijf (85 medewerkers) worden 'fietsparkeeroplossingen' en buitenmeubilair gemaakt. Het bedrijf heeft in het VK een eigen verkoopkantoor waar zo'n vijftien mensen werken. Toch maakt directeur Reuvekamp zich nog niet al te veel zorgen; "Nee, nog niet, aangezien ze zelf daar ook nog niet weten wat er precies gaat gebeuren. We zijn alert, maar maken ons nog geen zorgen".

23 miljard euro export naar VK

Ondernemersorganisatie ONL voor ondernemers, die de bijeenkomst heeft georganiseerd, wil de ondernemers bijpraten over de handelsbelemmeringen die na de Brexit (29 maart 2019) zullen ontstaan. Zo'n 35000 Nederlandse bedrijven exporteren voor zo'n 23 miljard euro aan producten naar Groot Brittanie, het is na Duitsland het grootste exportland.

218 duizend banen door export VK

De exacte gevolgen van de Brexit zijn uiteraard nog niet bekend. In Groot Brittanie wordt nog volop gebakkeleid over een mogelijk 'harde' of 'zachte' Brexit. Hoe dan ook zullen er gevolgen zijn voor zowel de export als de werkgelegenheid. Want die export naar het VK levert 218 duizend banen op volgens het CBS.

export naar VK via douane

De bedrijven werden vanmiddag bijgepraat door de Douane, de NVWA, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Ze kregen vooral ook praktische informatie over zaken zoals: het douanenummer, douaneaangiften, douanevergunningen, btw en douanerechten en vergunningen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.