nieuws

Niet naar de cel, maar voor straf naar de slaapkamer: politie onderzoekt nieuwe aanpak 'boefjes'

Kinderen die een snoepje stelen moeten niet in een cel worden gezet, vindt Nicole Olbertz, operationeel expert van de politie. Op haar initiatief wordt er in Twente een proef gehouden waarbij minderjarige wetsovertreders aan de ouders worden overdragen, in plaats van dat ze in een cel worden opgesloten. "Uren in een cel zitten gun je geen enkel kind".
"Ik werd als volwassen crimineel behandeld", zegt een jongetje die wèl in de cel moest zitten. Zes en een half uur lang, zegt hij. 

Psychologische gevolgen
Uren in de cel zitten, wachten tot duidelijk is wat je straf wordt. Wat doet dat met een kind? Naar de psychologische gevolgen is nog geen onderzoek gedaan door de politie, zegt Olbertz. "We willen er best onderzoek naar doen, maar laten we beginnen met het zo snel mogelijk veranderen".
Kinderen worden dus niet meer naar een arrestantencomplex gebracht, maar thuis afgezet. Binnen een week wacht hen wel een pittig 'reprimandegesprek' op het politiebureau. De ouders van het kind zijn hier gewoon bij. "Daarna kán er een verhoor komen, of misschien moeten we bureau HALT inschakelen, maar dat verschilt natuurlijk", aldus Olbertz. 

Onderzoeken of het werkt
De afgelopen maanden heeft ze samen met het Openbaar Ministerie aan het initiatief gewerkt. Tijdens de proef, die nu loopt, moet blijken of het initiatief ook werkt zoals ze hopen. Wanneer en óf de nieuwe methode definitief in de praktijk wordt gebracht, is nog niet bekend. "Maar", verzekert Olbertz, "we zijn echt op de goede weg."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.