Kamper scheepswerf voelt zich zwaar benadeeld door Kroatische rederij

Scheepswerf Thecla Bodewes in Kampen zegt te zijn benadeeld door de Kroatische staatsrederij Jadrolinija. Bodewes won een van de aanbestedingen en mocht twee gebruikte boten leveren aan de rederij, maar Kroatië wil ze niet meer. De werf in Kampen is daardoor veel geld kwijt.

"Dit verwacht je niet bij een publieke aanbesteding", zegt Thecla Bodewes van de gelijknamige scheepswerf. "Je zou verwachten dat die zorgvuldig verloopt en dat een staatsbedrijf haar afspraken nakomt. Inmiddels hebben we wel begrepen dat het in die landen vaker een zooitje is bij openbare aanbestedingen."

Jadrolinija gaf bij de afbestelling aan dat de boten niet voldoen aan de technische eisen. Thecla Bodewes vindt dat gek en ongeloofwaardig. "Bij de aanbesteding waren alle technische specificaties van de boten bekend. Alles is ook vastgelegd in contracten. Een advocaat van ons heeft al gezegd dat de Kroatische rederij de boten niet zomaar kan afbestellen."

Onderzoek

Bodewes laat het er niet bij zitten. De zaak is gemeld bij het Europees Hof en bij de Kroatische overheid. Het bedrijf wacht op dit moment de onderzoeken af en wil er niet meer energie in steken. "Het heeft nu al te veel tijd en geld gekost en dat is zonde."

Wat er met de boten gaat gebeuren is nog onbekend. "Kroatië kan de boten nog kopen, als ze dat willen. En anders kunnen we misschien nog een regeling treffen met de verkoper van de boten. De aanbetaling die we hebben moeten doen zijn we waarschijnlijk kwijt en dat is zuur."

'Schimmige aanbesteding'

De Kroatische overheid doet volgens NRC inmiddels onderzoek naar de aanbesteding. De Nederlandse werf Damen Shipyards won de andere aanbesteding voor het leveren van twee nieuwe veerboten, maar die constructie is mogelijk schimmig.

Lees ook: Thecla Bodewes
Deel dit artikel: