nieuws

Uitspraak in zaak doodgestoken Deventenaar Joël Alfarez, hoe zat het ook weer?

Joel Alfarez uit de Deventer, de zingende barman
Joel Alfarez uit de Deventer, de zingende barman © RTV Oost
Wat gaat het worden, de straf voor de 2 mannen die betrokken zijn bij de steekpartij waarbij Deventenaar Joël Alfarez is omgekomen op oudejaarsdag 2015. Morgen doet het gerechtshof uitspraak in de zaak.
Tegen Abdi H. is 12 jaar cel geëist. Mede-verdachte Jamal A. hoeft van Justitie de cel niet in. Hij kan een beroep doen op noodweer, zegt het OM.

Bal

Familie, vrienden en andere nabestaanden van Joël zitten in spanning. Toen de rechtbank in eerste aanleg uitspraak deed, klapperden ze met de oren. Jamal A. kreeg geen straf opgelegd. Hij was volgens de rechtbank betrokken geraakt bij de fatale gebeurtenis, omdat hij zijn vriend Abdi te hulp was geschoten. "Dat betekent dus dat als je betrokken bent bij een voorval waarbij iemand het leven laat, je daar ongestraft mee wegkomt? Daar snap ik geen bal van", zei destijds de moeder van Joël.

Hoger beroep

Abdi H. werd door de rechtbank tot 10 jaar cel veroordeeld. Hij is degene geweest die Joël heeft doodgestoken, zegt de rechtbank.
In hoger beroep gaat Justitie daar ook vanuit. Ze eiste zelfs een hogere gevangenisstraf dan bij de rechtbank, 12 jaar. Het Openbaar Ministerie vindt dat Jamal A. geen straf hoeft te krijgen. Ze gaat mee in het oordeel van de rechtbank, dat hij een beroep kan doen op noodweer. Het woord is nu aan het Gerechtshof.
Hier een samenvatting van de zaak. 
Samenvatting zaak doodgestoken Joel Alfarez uit Deventer

Homoseksualiteit

Joël Alfarez was 23 jaar toen hij werd doodgestoken. Veel mensen in Deventer kenden hem als 'de zingende barman' bij voetbalclub Helios. 
Joël had volgens zijn moeder een aantal lastige jaren achter de rug. Maar op de laatste dag van zijn leven had hij een juist op Facebook een bericht gezet dat hij weer sterker in het leven stond. Hij had onder andere geworsteld met zijn geaardheid, Joël was homoseksueel. Zijn moeder vraagt zich af of daarin misschien het motief schuilt voor de steekpartij. "Misschien vond Abdi mijn zoon wel heel leuk, het was natuurlijk een knappe jongen."

Achtervolging

Joël had ruzie met verdachte Abdi H. Waarover die ruzie ging is nog altijd niet duidelijk. Wel is helder dat Joël het niet leuk vond dat Abdi hem die dag had gevolgd naar Zutphen. Abdi zelf zegt dat hij Joël niet gevolgd is, maar dat hij er toevallig achter reed. "Toen Joël in de achteruitkijkspiegel keek, dook ik weg. Gewoon om hem te stangen."
Abdi heeft nooit willen zeggen waar de ruzie met Joël over ging. In de stad werden zaken als gokschulden of betrokkenheid in drugs genoemd. 

Kapper

Na de 'achtervolging' was Joël boos en belde kwaad op naar Abdi. Ze spraken af op een parkeerterrein in Zutphen om de zaak uit te spreken. Abdi ging naar Zutphen, maar had als bijrijder Jamal A. Die had naar eigen zeggen een afspraak bij de kapper in Zutphen en kon mooi meerijden. Als Abdi op de parkeerplaats uitstapt en naar Joël toeloopt, krijgt hij direct een kopstoot van het latere slachtoffer. De twee raken in gevecht.
Als Jamal dit ziet, springt hij uit de auto en bemoeit zich met de ruzie. Ook hij krijgt klappen van Joël. Zelf geeft hij een zogenoemde uppercut. Terwijl Jamal vecht met Joël, onttrekt Abdi zich kort uit het gevecht. Op camerabeelden is te zien dat hij iets van de grond raapt.
Vervolgens heeft hij volgens de rechtbank drie maal ingestoken op Joël. Die blijft hevig bloedend achter op de parkeerplaats, terwijl de verdachten vluchten. 

Laatste eer

Joël sterft later op de dag in het ziekenhuis. In de weken na de fatale steekpartij worden Abdi en Jamal aangehouden. Op de uitvaart van Joël komen honderden mensen een laatste eer bewijzen.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.