nieuws

Stakers AkzoNobel krijgen bijval van ex-topmannen

Steun voor stakers AkzoNobel in Hengelo
Steun voor stakers AkzoNobel in Hengelo © RTV Oost / Rogier van den Berg
De werknemers van AkzoNobel die strijden voor een betere pensioenvoorziening krijgen bijval van twee ex-topmannen. Oud-bestuursvoorzitters Aarnout Loudon en Kees van Lede van AkzoNobel roepen het bestuur van AkzoNobel op om het kwakkelende pensioenfonds te versterken met een financiering.
Dat doen ze via een ingezonden brief in het Financieele Dagblad.

Staking Hengelo

Medewerkers van het verf- en chemiebedrijf legden vorige week tijdelijk het werk neer. Onder meer bij de zoutfabriek in Hengelo werd een 24-uursstaking gehouden. Inzet is een betere pensioenvoorziening. De werknemers willen dat de directie 400 miljoen euro bijstort in het pensioenfonds.
Het pensioenfonds is door de jaren heen sterk verzwakt. Dat komt onder meer door de verkoop van bedrijfsonderdelen zoals Organon. Het aantal deelnemers aan het fonds slonk daardoor met meer dan de helft. Ook de reserves gingen daardoor in rook op.

Strijd oud-top
De twee oud-topmannen die zich nu in het geschil hebben gemengd, voeren op de achtergrond al langer een strijd voor het pensioenfonds. Dat zij zich nu mengen, is opmerkelijk. In het bedrijfsleven is dat normaal gesproken 'not done'. 
Loudon en Van Lede pleiten voor extra financiering van het pensioenfonds. Dat stond vijf jaar geleden ook al op de agenda. Toen raadden zij dat af omdat de financiële situatie niet goed was. Dat is volgens de oud-bestuursvoorzitters nu anders en daarom zou Akzo nu wel geld in het pensioenfonds moeten stoppen.
Aanbod AkzoNobel
Afgelopen vrijdag bracht AkzoNobel een nieuw cao-voorstel uit. Daarin staan op pensioengebied weinig veranderingen. AkzoNobel weigert vooralsnog geld in het pensioenfonds te stoppen. "Het is zelfstandig en kan volledig aan zijn verplichtingen voldoen", laat het bedrijf weten aan de krant.
Een extra storting zou ten koste gaan van de financiële positie van het bedrijf.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.