nieuws

Enschede wordt nationaal trainingscentrum voor droneteams van de brandweer

Uit het hele land komen brandweerlieden naar Enschede voor de opleiding tot dronepiloot of sensor-bedienaar. Nog dit jaar moeten vijf tot zeven extra droneteams van de brandweer de straat op kunnen. Dat Enschede een soort nationaal traningscentrum wordt is het gevolg van een geslaagde Twentse pilot voor brandweer Nederland.
Samen met de brandweer Midden- en West-Brabant doet het Twentse korps al enkele jaren ervaring op met drones. Het werd een landelijk pilot-project. "In Twente werd vooral op de operationele kant ingestoken, in Brabant op de administratieve en juridische kant", vertelt Martijn Zagwijn van Brandweer Twente. 

Landelijke dekking

De brandweer wil naar een landelijke drone-dekking. Rond het einde van het jaar moeten zo'n zeven droneteams operationeel zijn. Al die teams worden in Enschede opgeleid. Dat gebeurt op de Safety Campus bij het vliegveld in Enschede. Zodra de opleiding is afgerond zijn droneteams 24/7 inzetbaar.
"We kunnen ondersteunen bij alle indidenten", legt Zagwijn uit."Brandbestrijding of bij ongevallen met gevaarlijke stoffen. In de toekomst kunnen we ook gaan meten met onze sensoren. Nu hebben we nog alleen optisch- en warmtebeeld. De camera's geven in korte tijd een goed overzicht van de situatie. Op basis daarvan kunnen we sturen. Zo kunnen we het blussen van brand of het bergen van slachtoffers zo veilig en efficiënt mogelijk laten verlopen." 
Recent werd de drone van de brandweer ingezet bij de grote brand bij afvalverwerker Twence in Hengelo. Vorige week hielp het droneteam de politie in Goor om een verdachte te lokaliseren. 
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.