'Enorme berg' autobanden gedumpt in Enschede, daders mogelijk uit Duitsland

Aan de Bergweg in Enschede is een groot aantal autobanden gedumpt. De daders komen mogelijk uit Duitsland, volgens de gemeente. Ze zouden flink verdienen aan de dumping.

Het gaat om zo'n 150 autobanden, volgens Ron Nijboer van de afdeling Handhaving van de gemeente Enschede. Twente Milieu gaat de banden ruimen.

Er is nog geen dader gevonden, maar de gemeente heeft al wel een belangrijke aanwijzing: op een deel van de autobanden staan Duitse kentekens.

Nijboer heeft een vermoeden dat de dader of daders flink verdienen aan de dumping. "We hebben eerder gezien dat er mensen zijn die langs Duitse boeren en autohandelaren gaan, en een paar euro per band betaald krijgen om overtollige autobanden mee te nemen."

Duur afval

Die boeren gebruiken autobanden vaak als ballast op het zeil bovenop maïskuilen. Als ze van de banden af willen, is het voor hen veel goedkoper om ze voor een paar euro mee te geven dan om ze zelf naar het afvalbrengpunt te brengen.

"In Nederland is het niet zo duur om banden in te leveren bij het afvalbrengpunt", zegt Nijboer. "Zo'n €1,60 per tien kilo. Maar in Duitsland kost het tot wel vijftien euro per band."

Rheine

Om de vermoedens te testen heeft Nijboer contact gelegd met de politie in Rheine. "Misschien dat we via hun systeem kunnen achterhalen bij wie de kentekens op de gevonden banden horen. Hopelijk kunnen die mensen vervolgens vertellen bij wie ze de banden hebben ingeleverd."

Nijboer benadrukt dat het slechts een vermoeden is, en de dader ook heel iemand anders kan zijn, bijvoorbeeld een autohandelaar die zelf oude voorraad heeft gedumpt. "Daarom doen we ook de oproep dat mensen die meer weten, zich bij ons melden."

Delden

Eerder deze maand werden er al tweehonderd banden gedumpt bij de Sluis Delden. Het is niet duidelijk of de zaken met elkaar verband houden. Wel denk Nijboer dat het heel goed dezelfde, 'Duitse' achtergrond kan hebben.

Meer over dit onderwerp:
Regio Enschede autobanden dumping Nieuws
Deel dit artikel: