Muizenvanger van Ramele in strijd tegen Deventer schaduwboom

Schimmels aan de muren, boomwortels onder het huis en muizen in de kruipruimten. "Allemaal ongemak dat te maken heeft met de schaduw van die grote boom hier op de stoep", zegt Barbara Roelofs.

De kleine kater die de Deventerse heeft aangeschaft moet het muizenprobleem in haar woning aan de Ramelerstraat binnen de perken houden. Maar liever nog had ze gehad dat de enorme haagbeuk op haar stoep gekapt zou worden. Helaas.

Zonlicht

Ronkende motorzagen hadden haar woning afgelopen vrijdag een hoop zonlicht kunnen verschaffen. Een hele reeks haagbeuken in de Ramelerstraat werd in stukken gezaagd. Maar juist de boom voor haar huis bleef gespaard, mag niet gekapt worden. En laat Roelofs nou juist het meeste last hebben van constante schaduw van de boom.

Er is geen moment op de dag dat haar huis vol in de zon staat. Soms een streepje, dat is het. Vochtplekken en schimmels in het huis zijn het gevolg. Jicht in haar lijf. En zelfs boomwortels van de vermaledijde haagbeuk die vanuit haar voortuin onder het huis door in de achtertuin weer naar boven komen. En opnieuw uitgroeien tot boompjes. "Je gelooft het bijna niet", aldus Roelofs.

Vleermuizena

"Maar de boom mag niet gekapt worden vanwege een aanvliegroute voor vleermuizen", zegt ze. "En er zitten ook broedende duiven in, wordt gezegd. Al heb ik die nog niet gezien."

Voorlopig moet ze dus nog dealen met het ongemak. En hoopt ze dat de kleine jonge kater zo snel mogelijk succesvol is in de muizenjacht. "In september is er weer overleg over de boom. Tot die tijd zit ik in de schaduw. Ik hoop dat de boom daarna gekapt wordt en dat mijn problemen opgelost zijn. Anders moet ik serieus gaan nadenken over verhuizen."

Meer over dit onderwerp:
Deventer Nieuws
Deel dit artikel: