nieuws

Hogere straf voor man die uit woede inreed op 15-jarige fietser

Fietser aangereden op schoolplein
Fietser aangereden op schoolplein © News United / Dennis Bakker
Een 40-jarige man uit Enschede die vorig jaar bewust inreed op een 15-jarige fietser is veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur, drie maanden voorwaardelijke celstraf en een ontzegging van de rijbevoegdheid van negen maanden. Dat is hoger dan de eis.
De jongen werd op 22 oktober vorig jaar van zijn fiets gereden op het schoolplein van basisschool De Tender in Enschede. Dat zorgde voor veel commotie in de wijk.
De straf die de rechtbank de Enschedeër oplegde, is hoger dan de officier van justitie twee weken geleden eiste. 'De eis van 80 uur werkstraf en een ontzegging van zes maanden doet geen recht aan wat de 15-jarige overkwam. "Een volwassen man dient te begrijpen dat hij zijn slachtoffer doodsangsten aanjoeg door hem zo van zijn fiets te rijden. Het feit dat hij hem daarna beet greep en bedreigde 'getuigde niet van enige gevoelens van medeleven'", aldus de rechtbank. 

Uitgescholden

Twee weken geleden vertelde dat man dat bij hem de stoppen doorsloegen toen zijn echtgenote voor de zoveelste keer was uitgescholden door een groep hangjongeren in Enschede-Zuid. Omdat de politie en gemeente niets deden aan de problemen zag hij maar een oplossing: één van de jongens beetgrijpen en duidelijk maken dat het echt afgelopen moest zijn.
Hij sprong in zijn auto en reed achter de groep jongeren aan die het schoolplein op vluchtten. Zonder aarzelen reed hij het schoolplein op reed het 15-jarige slachtoffer van diens fiets. Daarna greep hij de jongen beet en riep "Is het nu godverdomme afgelopen!".

Onschuldig

Het slachtoffer zou volgens getuigen niets te maken hebben gehad met de groep overlastgevers. Dat vertelden ze kort na het incident tegenover RTV Oost.
De 15-jarige zou een brave VWO-scholier zijn die toevallig op het verkeerde moment op de verkeerde plek was. De 40-jarige man moest voor de rechtbank toegeven dat hij niet zeker was dat hij de juiste jongen voor zich had. "Ik was verblind door woede."
Het slachtoffer heeft tot op de dag van vandaag last van de aanslag op zijn leven. In een verklaring omschreef hij zichzelf als een oude man die gebukt gaat onder angst en niet meer buiten durft te komen. 

Overigens werden de problemen met de hangjongeren na het incident wel opgepakt door gemeente en politie. 
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.