nieuws

Klepperman dreigt na eeuwen te verdwijnen uit straatbeeld Hardenberg: ‘Met pijn in het hart’

Gerrit Pullen (65) kwam onlangs tijdens de avondvierdaagse voor het laatst als Klepperman in actie
Gerrit Pullen (65) kwam onlangs tijdens de avondvierdaagse voor het laatst als Klepperman in actie © Henk Tazelaar
De Klepperman is al eeuwen een bekend fenomeen in Hardenberg. Maar nu de huidige Klepperman ziek is, lijkt aan deze eeuwenoude traditie definitief een einde te komen. “De grote vraag is of een Klepperman in het hedendaagse internettijdperk nog wel zin heeft.”
Ruim twaalf jaar hield Gerrit Pullen (65) het vol. Maar omdat het fysiek absoluut niet meer lukt, moet hij het nu voor gezien houden. “Met pijn in het hart”, zoals hij het zelf zegt.

Hardenberg staat synoniem voor de Klepperman en talloze evenementen zijn naar hem vernoemd. Deze ambtenaar deed ooit in 1781 zijn intrede in de pittoreske stad aan de Vecht. Als een soort politieman moest hij niet alleen de orde bewaren, maar ook kondigde hij met een speciale ratel al klepperend allerlei gebeurtenissen aan.

Klepperstad
Nadat de laatste Klepperman in 1933 ontslag kreeg vanwege de komst van een tweede veldwachter werd deze aloude traditie na ruim zes decennia in 1979 nieuw leven ingeblazen. Onder meer om dagjesmensen naar toeristisch Hardenberg te lokken. Sindsdien gaat Hardenberg als 'klepperstad' door het leven.

Gerrit Pullen werd in 2006 geïnstalleerd. Een erebaantje dat hij met verve vervulde. Vele tientallen evenementen woonde hij bij, onder meer om prijzen uit te reiken. En de toeristen reageerden altijd enthousiast op zijn folkloristische verschijning. “Ik heb nooit één chagrijnige klank vernomen.”

Rollator
Nadat hij ooit in 2007 gewond raakte toen hij door een auto werd geschept, kreeg hij later ook nog eens suikerziekte. “Het is een combinatie van factoren. Het gaat intussen alweer wat beter. Zat aanvankelijk zelfs een paar dagen in een rolstoel, maar als ik nu door Hardenberg loop, moet dat achter een rollator. En dat moet je zelf ook niet willen.”

Vandaar dat hij ermee ophoudt. “Mijn laatste evenement was de vierdaagse van een paar weken geleden. Aanvankelijk zou ik eind deze week nog de prijzen uitreiken van een jeu de boules-toernooi, maar daar heb ik voor bedankt.”

Zwijgen
Daarop besloot Stad Hardenberg Promotie (SHP) dat de Klepperman er deze zomer verder het zwijgen toe doet. “Ook al omdat we niet zomaar iemand op reserve hebben klaarstaan”, zegt voorzitter Henk Dunnewind.

Toekomst

Dunnewind zegt volgende week met de gemeente Hardenberg rond de tafel te willen. “Nee, het is geen financieel verhaal. De Klepperman ontvangt slechts een bescheid onkostenvergoeding. Geld is dus het probleem niet. De vraag is echter of je in het huidige internettijdperk nog wel een Klepperman nodig hebt om toeristen naar Hardenberg te lokken.”

'Eeuwig zonde'
Gerrit Pullen koestert intussen de hoop op een comeback: “Als het fysiek weer beter met me gaat, zou ik volgend jaar graag de functie van Klepperman weer oppikken. Want het zou eeuwig zonde zijn als deze aloude traditie definitief voor Hardenberg verloren gaat.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.