nieuws

'Oudste gymleraar van ons land' (71) uit Enschede zwaait na halve eeuw af

Dirk van Dijk
Dirk van Dijk © RTV Oost
Na een kleine halve eeuw voor de klas te hebben gestaan, zwaait hij nu af. Gymleraar Dirk van Dijk, 'wereldberoemd' in Enschede stopt namelijk met lesgeven. De nu 71-jarige docent lichamelijke oefening kan naar eigen zeggen fysiek nog wel wat, maar is inmiddels al wel zes jaar over de uiterste houdbaarheidsdatum heen.
Bang voor het zwarte gat na zijn pensionering is Van Dijk echter allesbehalve. De Enschedeër stopt dan weliswaar met lesgeven, maar zal zich geen seconde hoeven te vervelen. Er blijven namelijk genoeg activiteiten over.

Verschillende sportactiviteiten

Zo presenteert Van Dijk al zeker tien jaar allerhande radioprogramma’s. In de jaren tachtig bij de NCRV, vandaag de dag bij Radio Veronica 192 en 1Twente Enschede. Ook blijft de docent lichamelijke opvoeding nog volop bij verschillende sportactiviteiten betrokken, waaronder volleybalvereniging Twente ‘05.
Twente ‘05 is een volleybalvereniging die voortkomt uit een aantal fusies. Eén van de clubs die in Twente ‘05 is opgegaan is de volleybalclub die Van Dijk vanuit school begonnen is. Veertig jaar geleden kwam Van Dijk op het idee om leerlingen ook buiten lestijd te trainen in volleybal, handbal en basketbal. Van Dijk: “Vrijdagmiddag stonden er nog 60 leerlingen te sporten.”

Meerdere keren landskampioen

De buitenschoolse sportactiviteiten zijn niet onopgemerkt gebleven. In alle sporten werden de leerlingen van het Ichtus meerdere keren landskampioen. Van Dijk: ”Begin juni werden we nog landskampioen in de brugklasleeftijd met Streetball. Dat is een variant op basketbal met twee teams van drie spelers en één basket.” 
Lesgeven heeft Van Dijk altijd als een voorrecht gezien. “Het is ontzettend leuk om les te geven. Gaf me altijd enorm veel plezier.” Wat Van Dijk het leukst vond aan de gymlessen? Van Dijk: ”Het verleggen van de grenzen van leerlingen. Eén leerling vertelde me ooit dat ik zijn leven had veranderd. Hij bleek veel meer te kunnen dan hij zelf ooit had gedacht."

Wat vrijer

Is er in bijna vijftig jaar lesgeven veel veranderd? Van Dijk vindt dat wel meevallen. Van Dijk: “Leerlingen zijn altijd prima gebleven. Ze zijn nu hooguit wat vrijer.” Het draait er volgens Van Dijk om dat je als leerkracht in staat bent flexibel te zijn. “Je moet je kunnen aanpassen aan de tijd. Aan de moderne leerling, al houd je bepaalde grenzen natuurlijk altijd in de gaten.”
In de contacten tussen leerkrachten onderling is de omgang in de loop der tijd wel een stuk gemakkelijker geworden. Van Dijk: “In de jaren zeventig was de hiërarchie een stuk groter. Dan ging je als jonge leerkracht gewoon niet aan een tafel met oudere docenten zitten.”

Uiterste houdbaarheidsdatum

Hij is ongetwijfeld een van de oudste gymdocenten van ons land en had al jaren eerder achter de welbekende geraniums plaats kunnen nemen, waarom dan nu op dit moment? "Fysiek gaat het allemaal nog prima, maar ik ben intussen al zo'n zes jaar over mijn uiterste houdbaarheidsdatum heen. Les geven gaat nog prima, maar verzekeringstechnisch bijvoorbeeld wordt het steeds lastiger om zaken geregeld te krijgen."
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.