nieuws

Boeren gaan voer bijkopen vanwege tekort aan gras door extreme droogte

Melkveehouders hebben door de droogte te weinig gras kunnen oogsten waardoor de koeien bijgevoerd worden. Ook de maïsoogst zal naar verwachting tegenvallen waardoor sommige boeren voer moeten bijkopen voor de winter.
Er zijn boeren die nog genoeg voorraad hebben. Zij profiteren van de droogte door de voorraden te verkopen. Boeren die te weinig hebben moeten bijkopen waardoor ze hogere kosten hebben.
Melkveehouder Walter Truitman heeft nog nooit meegemaakt dat zijn weilanden geel en rood kleurden door de droogte. "Wij zitten hier op de Deldense Es met goede grond, dit is echt extreem", zegt Truitman.

Geen water

Truitman kan zijn land niet beregenen omdat er geen water in de buurt is. Ook een waterput slaan is geen optie. "Het water is zout (brak red.), daar heb je niks aan", zegt Walter Truitman.
Vandaag heeft Truitman zijn koeien binnen staan omdat er geen eetbaar sprietje meer in het weiland staat. Het betekent dat hij eerder dan normaal van zijn voorraad kuilvoer moet bijvoeren. "Ik moet mijn wintervoorraad nu al aanspreken", zegt Truitman.
Bekijk hier de video:
Droogte treft ook boeren

Maïs groeit slecht

En er is nog een ander probleem. De maïs van Walter Truitman staat er troosteloos bij. Als er al kolven in zitten dan zijn ze kleiner. De vraag is of er nog regen komt en de maïs nog een klein beetje kan groeien.
"De kosten om de maïs te verbouwen heb je al gemaakt, het is nog een verrassing of de opbrengst groot genoeg zal zijn", zegt Truitman.

1976

Ook in 1976 was het zo extreem droog. De vader van Walter Truitman, Berend Truitman maakte het mee. "We haalden toen zelfs hooi van de hooizolder dat daar al vijftien jaar verstopt lag om de koeien iets te eten te geven", herinnert hij zich. 
"Mensen die toen hooi over hadden verkochten dat, en dat dreef de prijs op, datzelfde zie ik nu weer gebeuren", zegt Berend. 

'Problemen bij nog zo'n jaar'

LTO ziet nog geen boeren die in de problemen zijn gekomen. "Maar voor boeren die veel voer moeten bijkopen kan het problemen opleveren", zegt Henk Joling van LTO Oost.
Voor landbouwers kan het probleem groter zijn dan voor melkveehouders. "Als de oogst mislukt heb je geen inkomsten", zegt Jolink. Tegelijkertijd is de sector veerkrachtig en kunnen ze deze extreme omstandigheden aan. "Maar als het volgend jaar weer zo extreem droog wordt dan krijgen een aantal boeren een serieus probleem", zegt Jolink.
Bekijk alle artikelen in het dossier 'Droogte in Overijssel 2018'.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.