nieuws

Overijsselse PvdA-fractie maakt zich zorgen om bodemverzakking Kop van Overijssel

De Kop van Overijssel
De Kop van Overijssel © RTV Oost
Hoe staat het met de veenweidevisie en kunnen we verzakkingen in de Kop van Overijssel voorkomen? Dat wil de PvdA in Overijssel weten, naar aanleiding van het verhaal over bodemdaling in de Kop, dat RTV Oost vandaag publiceerde.
In de Kop zakt een gebied ter grootte van tachtigduizend voetbalvelden langzaam weg. Jarenlang kraaide niemand er naar, maar nu de wegzakkende grond scheuren kan veroorzaken aan gebouwen en het bijdraagt aan klimaatverandering, roepen deskundigen om ingrijpende maatregelen. Maar de overheid loopt nog niet zo hard.

'Averij als in Friesland voorkomen'

De Overijsselse fractie van de PvdA maakt zich zorgen. "In Friesland dreigt bij tienduizenden woningen scheurvorming. We moeten alles op alles zetten om soortgelijke averij in Overijssel te voorkomen," zegt PvdA-Statenlid Hans Nooter. 
"Dat de veengrond in de Kop van Overijssel dwars en bokkig kan zijn weten we – met name sinds de perikelen rond het Kamperlijntje – maar al te goed. De provincie werkt ook al een tijdje aan een veenweidevisie die bodemdaling moet vertragen. Ik wil weten hoe het daarmee staat en of er in Overijssel al sprake is van schade door dit soort grondverzakking."
"Kunnen we verzakkingen voorkomen, wie is er verantwoordelijk voor eventuele schade en hoe gaat de provincie daarmee om? Dat zijn vragen waarop ik in ieder geval graag antwoord wil."
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.