nieuws

Zomerse sferen en lachende gezichten tijdens zwemvierdaagse in Deventer

Ongeveer achthonderd mensen nemen de komende dagen een duik in het Borgelerbad in Deventer. Daar wordt de 49ste editie van de Zwem4Daagse gehouden. Hoewel er het nodige is veranderd ten opzichte van de eerste editie, is de sfeer er nog steeds.
De vierdaagse werd in 1970 voor het eerst gezwommen, op initiatief van voormalig waterpolo-international Ruud van Feggelen. Toen werden er over vier dagen afstanden van 1000, 2000 en 4000 meter afgelegd.
Al snel volgden andere gemeenten en werd de Zwem4daagse een landelijk begrip. Mede dankzij gymleraren die de vierdaagse opnamen in hun sportrooster op basisscholen, trok dit Nationale evenement in de beginjaren al vele honderdduizenden bezoekers.

Randactiviteiten
Ook in de toenemende feestelijke randactiviteiten rond de Zwem4daagse was Ruud van Feggelen trendsetter. Zo werd er een kermis rond de Zwem4daagse in het Borgelerbad georganiseerd, kwam de Reddingsbrigade Deventer demonstraties houden en konden parachutisten op de slotavond in het zwembad landen. Dit alles zorgde voor volle tribunes, veel deelnemers en een landelijke naamsbekendheid.
"Toen waren er veel meer deelnemers, alle scholen deden mee. Er waren wel 1700 tot 1800 mensen. Zelfs een keer 2700", vertelt Anton van der Noord, die elk jaar trouw meedoet aan de vierdaagse. "Er was altijd een sponsoring, geld ophalen voor goede doelen."
Hoewel de Zwem4Daagse inmiddels wat versoberd is, is het nog altijd erg gezellig volgens Van der Noord. "Er was toen wat meer reuring. De sfeer is er nog wel, maar het is iets anders. Maar ik ben ook iets ouder geworden, dus je beleeft het ook anders."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.