Zes jaar cel voor jihadist Victor D. uit Heeten

Victor D. uit Heeten is schuldig bevonden aan deelname aan een terroristische organisatie, mogelijk heeft hij ook gevochten. Hij krijgt zes jaar cel. Dat heeft de rechtbank vandaag bepaald. 

Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden dezelfde straf voor de jihadist. D. was zelf niet bij de uitspraak aanwezig, hij zit nog in Syrië.

Er staat maximaal vijftien jaar cel voor de vergrijpen waar D. voor terecht stond. Omdat het OM geen harde bewijzen heeft voor de feiten waar hij van verdacht wordt, krijgt hij zes jaar cel. 

D. zit vermoedelijk in de Syrische provincie Idlib. Dat is in het noordwesten van Syrië, tegen de grens met Turkije. Het laatste stukje van Syrië dat nog niet in handen is van de regering Assad. Behalve D. stonden nog veertien Nederlandse jihadisten bij verstek terecht. 

Terreurorganisatie

De postbode, die zichzelf Zakariya Al-Hollandi noemt, vertrok ruim vijf jaar geleden naar Syrië om te strijden tegen president Assad. D. sloot zich aan bij milities die later zouden worden aangemerkt als terreurorganisatie.

Tegenover RTV Oost verklaarde hij altijd ontwikkelingswerk te doen in Syrië. Wel zei hij aan het front te zijn geweest, maar of hij daadwerkelijk de wapens had opgepakt, wilde hij niet zeggen. Onlangs bekende D. dat hij heeft gevochten aan het front in Syrië.

Niet geronseld

23 maart 2013 kreeg de vader van zijn zoon een dvd met een afscheidsboodschap. Daarin zegt D. dat hij niet geronseld is. Vier dagen later deed de vader aangifte van vermissing. 

De Heetenaar heeft eerder laten weten dat hij het liefst terug wil naar Nederland, maar dat hij dat onder meer laat afhangen van de celstraf die hem te wachten staat. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Victor D. Salland Syrië jihad jihadist Nieuws
Deel dit artikel: