Wethouder Eerenberg over akkoord FC Twente: "We hebben de rollen omgedraaid"

"We hebben de rollen omgedraaid." Dat is wat wethouder Eelco Eerenberg van Enschede zegt over het akkoord dat de gemeente heeft bereikt met FC Twente. Of het akkoord dat er nu ligt ook definitief doorgaat hangt af van de Europese Commissie en de gemeenteraad.

De gemeenteraad besluit 24 juli over het voorstel van de gemeente. Dat lijkt een formaliteit. De Europese Commissie daarentegen, kan ingewikkelder worden. Die moet beoordelen of er sprake is van staatssteun.

 

"We gaan aan Brussel vragen of dit mag", zegt wethouder Eerenberg. Dat proces kan maanden duren en over de uitkomst durft de wethouder weinig te zeggen. "Het kan zijn dat Brussel oordeelt dat het anders moet en dan gaan wij daar ook naar luisteren. Dat ik heb ik ook tegen FC Twente en de investeerders gezegd. " 

Eerenberg over de Europese Commissie

 

Het draait allemaal om een boete die FC Twente moet betalen als onderdeel van de regeling die in een eerder stadium is getroffen met de gemeente. Ook die boete wordt de komende twee jaar niet betaald en het is goed mogelijk dat Brussel daar overheen valt, maar veel wil de wethouder daar niet over zeggen. " De eerste berekeningen laten zien dat het kan."

 

Welbeschouwd komt de gemeente als winnaar uit de onderhandelingen met FC Twente. De club legde in eerste instantie een stevig wensenlijstje neer bij de politiek. Een garantstelling van zeven miljoen euro moest er komen. Daarnaast wilde FC Twente drie jaar lang geen rente en aflossingen betalen.

Eerenberg over de onderhandelingen

 

Uiteindelijk heeft FC Twente een deal met de gemeente waarin 'slechts' is opgenomen dat de club twee jaar geen rente en aflossingen hoeft te betalen, een bedrag van vier miljoen euro. "We hebben de rollen omgedraaid", aldus Eerenberg. "Nu doen de investeerders de grootste stap."  Die komen over de brug met een bedrag van veertien miljoen euro. Daar is op dit moment tien miljoen euro van binnen. Maar dat is genoeg voor FC Twente om aan het seizoen te kunnen beginnen en bovendien de zwaar uitgedunde selectie te kunnen versterken.

Eerenberg dankt vooral de investeerders