Dit jaar worden geen waterplanten meer gemaaid, volgend jaar wel

Het gaat niet meer lukken om dit seizoen nog waterplanten te maaien in de kop van Overijssel. Volgend jaar wil de provincie het maaien wel mogelijk maken. Dat is de uitkomst van een overleg met ondernemers, watersporters en politici over het probleem van de dichtgegroeide meren en vaarten.

Het schone en glasheldere water van de Wieden zorgt samen met de zon voor forse plantengroei. Zeilwedstrijden kunnen niet doorgaan, zwemmers raken verstrikt en buitenboordmotoren lopen vast. Maar in een beschermd natuurgebed is maaien niet zomaar toegestaan, ook niet in het water.

Bodem dichtgegroeid

Zeilvereniging Belterwiede trok daarom aan de bel bij de politiek. Een groepje Statenleden kon met eigen ogen zien hoe dichtbegroeid de bodem van het meer is. CDA-statenlid Marco van der Vegte wil het waterplantenprobleem op de agenda van de Overijsselse politiek zetten.

Hij verwacht niet dat er dit jaar nog een oplossing komt, daarvoor duren procedures rond vergunningen te lang. "Ik kan vanmiddag geen harde euro's toezeggen, maar ik weet zeker dat hier bij de provincie wel geld voor beschikbaar is. Daar gaan we ons hard voor maken met elkaar."

Toezegging

De zeilvereniging en ook de recreatie-ondernemers verenigd in TopKop hadden liever gezien dat er zo snel mogelijk gemaaid mag worden, maar ze kunnen leven met de toezegging dat het volgend vaarseizoen wel mag. Veel langer moet het niet duren.

Uiteindelijk zullen recreanten anders wegblijven, denkt Helmuth van de Belt van TopKop. "Als je hier niet meer kunt varen of zeilen dan zoek je een andere haven voor je boot of plek om je caravan neer te zetten. Dat willen we niet, de mensen moeten hier blijven."

Bodemleven

Het gaat hier niet om woekerende of uitheemse soorten, maar om planten die thuishoren in schoon helder water. Het verrijkt het leven in het meer, vissen kunnen erin schuilen en broeden, en watervogels hebben voedsel.  Als er wordt gemaaid, moet dat wel volgens bepaalde regels gebeuren om de waterbodem niet teveel te verstoren.

Bekijk alle artikelen in het dossier 'Droogte in Overijssel 2018'.