nieuws

Gebied van 5 kilometer verontreinigd met dioxine na brand bij Twence

Een gebied van 5 kilometer tussen Hengelo en Delden is verontreinigd met dioxine als gevolg van de brand bij afvalverwerker Twence. Dat heeft gevolgen voor vee en agrarische gewassen. De volksgezondheid is niet in gevaar.
Dat is de belangrijkste conclusie van het onderzoek dat de milieuongevallendienst in opdracht van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft uitgevoerd naar vrijgekomen gevaarlijke stoffen bij de brand in de afvalberg aan de Boldershoekweg in Hengelo-Zuid. De brand duurde drie dagen, van zaterdag 30 juni tot en met maandag 2 juli.

Dioxine in pluim met lengte tot 5 kilometer benedenwinds van Twence

Uit het onderzoeksrapport blijkt dat naast een hoeveelheid vluchtige stoffen vooral ook concentraties dioxinen vrijkwamen, die de lucht en de grond in een gebied van 3 tot 5 kilometer vervuilden. Dioxine is een giftige stof. De verhoogde concentraties dioxinen zijn gemeten in de directe omgeving benedenwinds van de brand. Dat is vanuit Twence gezien in westelijke richting.

Norm vijf keer overschreden

De concentraties dioxinen die vrijkwamen bij de brand overschreden de waarden die voor Nederland gelden. Na het doven van de brand zijn de giftige stoffen uit de lucht verdwenen. De grond onder de rookpluim is echter aanzienlijk vervuild met neergekomen roetdeeltjes en ook zijn de dioxinen terug te vinden op gras en agrarische gewassen. De concentraties dioxinen op het gras en de gewassen overschrijden de Europese norm tot vijf keer wat is toegestaan.
Het RIVM heeft in overleg met onderzoeksbureau RIKILT van de Universiteit Wageningen aanbevolen dat er voor het verontreinigde gebied maatregelen genomen moeten worden om te voorkomen dat de dioxinen via vee, groenten en fruit in de voedselketen terecht komt. 

Aanbevolen maatregelen van RIVM

Tot het zover is komt het RIVM met de volgende richtlijnen:
-geen vee buiten in het verontreinigde gebied
-niet oogsten van gewassen voor consumptie
-gewassen die geoogst worden moeten worden afgevoerd als afval
-het gras en de gewassen niet gebruiken als voeder voor vee dat op stal staat
-groenten en fruit uit moestuintjes alleen gebruiken voor consumptie als ze goed zijn afgespoeld met water.

Wachten op voldoende regen

De omstandigheden kunnen veranderen in gunstige zin als het flink gaat regenen of als gras en gewassen worden beregend. Van beide situaties is op dit moment geen sprake. Er is een droogteprotocol waarbij het verboden is om te beregenen en het ziet er ook niet naar uit dat het in de komende tijd voldoende gaat regenen.

Wat moet er nu gebeuren?

De Veiligheidsregio Twente die het onderzoeksrapport bestudeert zal waarschijnlijk besluiten tot nieuwe controlemetingen. Een opdracht tot een aanpak van de vervuiling, als dat noodzakelijk en technisch mogelijk is, moet komen van de provincie Overijssel. Die gaat als vergunningverlener van Twence ook over een eventuele schadeloosstelling van gedupeerde agrariërs. 
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.