nieuws

Provincie drukt mestvergister Zenderen door: SP wil het plan van tafel vegen

Een meerderheid van de Provinciale Staten wil dat de mestvergister in Zenderen er hoe dan ook komt. Dat bleek gisteren tijdens een stemming in het Provinciehuis. Dat is tegen de wil van de SP. "De gemeente Borne en de burgers zijn tegen. Je moet het ze niet opdringen", aldus fractievoorzitter Wiliam van den Heuvel.
In het Provinciehuis werd gisteren over een zogeheten provinciaal inpassingsplan (pip) gesproken. Hiermee kan Overijssel de gemeente Borne 'overrulen' en zorgen dat de mestvergistingsinstallatie van Twence alsnog in Zenderen komt. Ondanks dat de gemeente en burgers tegen zijn.

Dwangmiddel

Het inpassingsplan is een dwangmiddel dat amper wordt ingezet. Onlangs dreigde de provincie met een pip als de gemeente Staphorst niet zou buigen bij de plaatsing van windturbines. 
Die werkwijze, het opdringen aan de gemeente Borne, zint de SP geenszins. "Het is slecht dat het er wordt doorgedrukt. Dit soort dingen moet je met de betrokken bespreken", aldus Van den Heuvel.

Mestoverschot

Daarnaast is de fractie tegen de intensieve veehouderij, die volgens Van den Heuvel met de vergister in stand wordt gehouden. "Het mestoverschot dat boeren nu hebben, zal de installatie wegwerken. Terwijl het overschot moet worden teruggedrongen."
Maar wat is dan de oplossing? Volgens de SP'er is de oplossing niet zo moeilijk. "Het pip moet van tafel en de mestinstallatie moet er helemaal niet meer komen", besluit hij.

Ter inzage

De provincie Overijssel legt het ontwerp-inpassingsplan en de ontwerp-omgevingsvergunning ter inzage voor de bouw van een mestverwerkingsinstallatie op het terrein Elhorst-Vloedbelt in Zenderen. 
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.