nieuws

Kampenaren schrijven receptenboek voor parfums

De schrijvers Jan Meutgeert en Alma Lanjouw
De schrijvers Jan Meutgeert en Alma Lanjouw © RTV Oost
Zelf parfums maken? Met het door de Kampenaren Meutgeert en Lanjouw geschreven receptenboek ‘26 parfums om zelf te maken’ is dat nu mogelijk.
Voormalig ICT’er Meutgeert en docente Lanjouw leerden elkaar in 2004 kennen. Wat hen bindt is hun gezamenlijke passie voor geuren. Lanjouw: ”Vooral het bedenken en samenstellen van parfums vind ik héél leuk. Het maakproces. Het ruiken van geuren. Creatief vullen wij elkaar heel goed aan.” Parfum dragen vindt Lanjouw een stuk minder prettig. “Ik heb een gevoelige neus. Draag ik parfum dan ruik ik die geur nog lang. Het oppikken van geuren om je heen is dan erg lastig.”

Hooiachtig gras

Juist de uitdaging een geur samen te stellen die je ergens rondlopend opsnuift is voor Lanjouw één van de grootste uitdagingen. “Dan ruiken we het hooiachtige gras en willen dat bijvoorbeeld combineren met de geur van een appel.” Niet alle geuren zijn even geschikt om te dragen. “Zo maakten wij bijvoorbeeld ooit een parfum die naar zoete colaflesjes ruikt”.
“Een parfumeur heeft overigens niet per se een uitzonderlijk reukvermogen nodig”, vertelt Meutgeert. “Parfum maken is vooral een heel precies en nauwkeurig werkje. Een boekhouder die ik ooit les heb gegeven fleurde juist helemaal op, omdat hij alles heel precies moest bijhouden.”

Oude hobby

Zijn passie voor parfum bracht Meutgeert er in 2001 toe het over een hele andere boeg te gooien. De voormalig ICT’er ging zich toeleggen op de handel in grondstoffen voor cosmetica. “Puur hobbymatig was ik destijds bezig met hoe chemische producten in elkaar zitten. Dat is een oude hobby van mij. Daar was ik als jochie al mee bezig."
Meutgeert leerde mensen van een zeepforum kennen die op zoek waren naar technische informatie en hielp hen daarbij. "Ook zochten ze een plek waar ze grondstoffen konden aanschaffen.” Omdat grondstoffen vaak alleen in grote hoeveelheden gekocht kunnen worden is Meutgeert zelf kleinere verpakkingen gaan verhandelen. Zeventien jaar later is de uit een hobby voortkomende handel in geuren uitgegroeid tot een bedrijf met 5 medewerkers en een afzetmarkt van ruim 40 landen.
En dan nu een boek. "Een boek zoals dit bestaat nog niet", weet Meutgeert zeker. Het boek '26 parfums om te maken' is geen receptenboek. Meutgeert: "Het is een boek met formules. Waarin we uitleggen hoe je met behulp van 28 verschillende grondstoffen alle 26 geuren in het boek kunt maken."

Druppels tellen

"Tellen is de basis van rekenen", volgens Lanjouw. Daarom is het maken van parfums ook zo geschikt om te gebruiken bij het lesgeven. Lanjouw heeft daarom een rekenmethode ontwikkeld. "Verpleegkundigen moeten heel precies zijn. Het heel nauwkeurig moeten tellen van druppels is dan heel toepasselijk." Nu het boek van Meutgeert en Lanjouw af is zijn er al weer nieuwe plannen. De schrijvers willen hun boek in het Engels vertalen. Ook wil Lanjouw een boek schrijven over de door haar ontwikkelde lesmethode.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.