nieuws

Zwolle blijft goedkoopste terrasstad van Nederland

Rondje goedkoopst in Zwolle
Rondje goedkoopst in Zwolle © iStock / Nomadsoul1
Zwolle is net als vorig jaar de goedkoopste terrasstad van Nederland. Hoewel de prijzen ten opzichte van vorig jaar iets zijn gestegen, zijn de terrassen in de provinciehoofdstad nog steeds het voordeligst.
Dat blijkt uit het jaarlijkse terrasonderzoek in grote steden door Van Spronsen & Partners horeca-advies.
Een rondje op het terras (twee koffie, twee fris, twee bier en twee wijn) kost in Zwolle gemiddeld 21,35 euro. Vorig jaar kostte datzelfde rondje 20,90 euro. De stijging van 2,2 procent is lager dan de gemiddelde landelijke stijging. Landelijk steeg de terrasprijs gemiddeld met 2,5 procent naar 22,64 euro.

Amsterdam duurst

Amsterdam is wederom de duurste terrasstad van Nederland. De gemiddelde prijs voor een rondje drank op het terras is 25,10 euro, dit is 3,5 procent hoger dan vorig jaar. Het verschil tussen Zwolle en Amsterdam bedraagt 3,75 euro.
Dat de prijs in Amsterdam hoger ligt, is niet verrassend. De vastgoed- en huurprijzen liggen in Amsterdam fors hoger dan in andere steden.
Fluitjes duurder dan inkoopprijs
De prijs van een fluitje is dit jaar harder gestegen dan de inkoopprijs van bier, zo blijkt uit het onderzoek. Dit in tegenstelling tot voorgaande jaren, toen de stijging van de inkoopprijs niet volledig werd doorberekend aan de Nederlandse consument.
Het afgelopen jaar steeg de inkoopprijs van bier met circa 2,5 procent. De horecaondernemers verhoogde de prijs voor een fluitje met 3,5 procent. Over de afgelopen vijf jaar steeg de inkoopprijs van bier met 20,9 procent, terwijl de prijs in de horeca gemiddeld met slechts 12,7 procent werd verhoogd.

Rosé in Zwolle, koffie in Enschede

Met name liefhebbers van een glas rosé kunnen het best naar Zwolle, waar de gemiddelde prijs 3,50 euro bedraagt. In Enschede kan er relatief goedkoop een kop koffie worden gedronken. Gemiddeld kost een kopje koffie in Enschede 2,18 euro.
Het traditionele fluitje is het goedkoopst in Almere (2,40 euro) en in Maastricht zijn de frisdranken het meest betaalbaar. Voor een glas cola ben je daar 2,33 euro kwijt.

Alcoholvrij bier

De verkoop van speciaalbieren blijft in alle steden in de lift zitten. Hierbij zijn met name weizen-, wit- en blond bier populair. Ook radlers en rosé bieren doen het goed op het terras, evenals lokaal gebrouwen bieren.
De sterkste groei in het biersegment komt echter vanuit een andere hoek: het alcoholvrijbier. De consumptie hiervan steeg afgelopen jaar met 24,7 procent.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.