nieuws

Bijna helft van de gebouwen in Enschede niet veilig voor water bij hoosbui

Label geeft kans op wateroverlast aan
Label geeft kans op wateroverlast aan © News United / Dennis Bakker
Bijna de helft van de gebouwen in Enschede loopt kans om onder water te komen te staan bij een hoosbui. Ook in Oldenzaal lopen veel gebouwen risico op wateroverlast.
Dat blijkt uit een waterkwetsbaarheidsscan van BlueLabel, dat voor het eerst voor het stedelijk gebied in alle gemeenten in Nederland heeft berekend wat de impact is van een extreme bui. Bijna 8 miljoen panden kregen een label dat aangeeft hoe groot de kans op wateroverlast is als het heel hard regent.

BlueLabel

De waterkwetsbaarheids-scan BlueLabel geeft tot op de vierkante meter inzicht in regenwateroverlast als gevolg van hoosbuien. Dat gebeurt door elk pand een label te geven, vergelijkbaar met het energielabel van een woning. Daarbij wordt rekening gehouden met factoren als de drempelhoogte van de woning, de hoogte van het maaiveld, de bodemopbouw, de aanwezigheid van oppervlaktewater en het gedrag van de riolering.
Een A-label betekent een bijzonder kleine kans op wateroverlast, terwijl bij een E-Label de kans op wateroverlast erg groot is. In Enschede heeft 18,2 procent van de gebouwen een E-label.
Ook wegen zijn in beeld gebracht.

Binnensteden
Binnensteden zoals Enschede hebben doorgaans eerder last van wateroverlast dan buitenwijken of meer landelijke gemeenten. "Dat komt door de verhardingsgraad: waar veel asfalt of stenen liggen, kan water niet wegstromen naar de bodem of het oppervlaktewater", zegt Hanneke Schuurmans, bedenker van BlueLabel tegen NOS.

Uit de scan blijkt ook dat er binnen een straat of buurt vaak grote verschillen zijn. Bij de ene woning stroomt veel water naar binnen, terwijl een huis even verderop nergens last van heeft. "Soms staan woningen aan de andere kant van de straat net iets lager en zijn daarmee veel kwetsbaarder", zegt Schuurmans. "En soms heeft de ene woning een hogere drempel dan de andere."

Gemeenten en waterschappen moeten voor eind 2019 in beeld brengen welke straten, buurten of gebieden hoosbuien tot problemen kunnen leiden.
"Wateroverlast is een maatschappelijk probleem", zegt Schuurmans. "Als gemeenten en particulieren geen maatregelen nemen, zal door toename van extreme buien de schade ook toenemen. Maar voordat je samen op zoek kunt gaan naar oplossingen, moet je eerst goed weten wat de knelpunten zijn binnen een wijk of straat."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.