nieuws

College Twenterand belegt spoedoverleg over pur-huis Vriezenveen

Het college van de gemeente Twenterand heeft vanmorgen een extra overleg ingelast over het pur-huis in Vriezenveen. Loco-burgemeester Van Abbema wil praten over de gevaarlijke situatie die is ontstaan nu het pur-huis in Vriezenveen is gesloopt. Mogelijk vormen de vrijgekomen giftige gassen een gevaar voor de volksgezondheid in de omgeving van het huis. "De GGD moet ingrijpen."
Gisteren berichtte RTV Oost dat er nog meer mensen ziek geworden zijn, door de gassen die vrijkomen nu het pur-huis is gesloopt.

Forse kritiek

Chemicus Atie Verschoor van het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem heeft forse kritiek op de GGD Twente, de gemeente Twenterand en de provincie Overijssel. "Ze zouden moeten doen waartoe ze wettelijk verplicht zijn. De wetenschappelijke literatuur staat bol van de onderzoeken waaruit blijkt dat purschuim een gevaar vormt voor de volksgezondheid van mens en dier. Het kan niet meer ontkend worden dat purschuim echt gevaarlijk is."

Meerdere zieken

Na het gezin Keijzer, dat in het huis woonde toen de pur-isolatie werd aangebracht, blijken nu meerdere mensen ziek te zijn geworden van de gassen die kennelijk nog steeds vrij komen.

Chemisch afval

Enkele weken geleden is het pur-huis gesloopt, maar toen bleek dat geen enkele afvalverwerker het bouwpuin wil afvoeren en recyclen. "Omdat het puin is vermengd met purschuim, moeten wij het geheel aanmerken als chemisch afval", zeggen meerdere recyclingbedrijven.
Daardoor restte de familie Keijzer niets anders dan zelf met de hand steen voor steen schoon te bikken. Met een berg puin, van naar schatting 250.000 kilo, lijkt dat onbegonnen werk. Toch heeft de familie Keijzer een groep vrienden en familie gevraagd te komen helpen met het monnikenwerk.

Vrijwilligers

Beschermd in speciale pakken en voorzien van mondkapjes met een koolstoffilter is de groep vrijwilligers afgelopen weken aan het werk gegaan. Maar één voor één werden ze ziek. "Wazig in het hoofd, duf, alsof je er niet meer bij bent. Maar ook neusbloedingen, opgezette schildklieren en de hele dag op de wc vanwege diarree. Ik dacht: ik moet maken dat ik hier weg kom", aldus Erik Dekker, één van de helpers.

'Zeer onverstandig'

Chemicus Verschoor van het Arnhemse Ziekenhuis zegt dat ze al tijden waarschuwt voor dergelijke scenario's. "Ik begrijp heel goed waarom de familie dit gedaan heeft, ze dachten dat het de enige optie was. Maar uit medisch en chemisch oogpunt was dit zeer onverstandig."
Verschoor zegt dat allang bekend is dat purschuim lange tijd giftige gassen kan blijven uitstoten, als het isolatiemiddel onzorgvuldig en onjuist is verwerkt. 

'Gevaar voor volksgezondheid'

"Het chemische proces tussen de stoffen in het schuim heeft zich dan niet volledig voltrokken en dan blijven er giftige gassen achter in de luchtbelletjes in het schuim. Als je daarin gaat bikken, dan komen die gassen vrij in de open lucht."
Het is volgens haar dan ook niet vreemd dat buren in de omgeving van het perceel klagen over de gezondheid. Meerdere buren zouden daarover ook contact hebben opgenomen met de gemeente. 
"Iedere dag dat die troep daar blijft liggen, vormt het een gevaar voor de volksgezondheid in de omgeving. De familie, buren maar ook toevallige voorbijgangers lopen risico's. Iedereen reageert verschillend op de chemische gassen maar mensen kunnen al sensibel raken als ze er een enkele keer aan hebben bloot gestaan."

'Schande'

Verschoor vindt het een schande dat de GGD haar taak niet oppakt en bij de gemeente aandringt op directe verwijdering van het afval.
"De GGD moet eens gaan doen waarvoor ze is opgericht. Ze is er voor de gezondheid van de mensen. Deze troep kun je daar echt niet laten liggen, het moet direct weg."
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.