nieuws

Kampen heeft zijn schildwachtershuisjes voor de Stadskazerne terug

Annette Schol en Henk Dijk nemen de schildwachtershuisjes in ontvangst
Annette Schol en Henk Dijk nemen de schildwachtershuisjes in ontvangst © Foto Tennekes
Kampen heeft weer twee schildwachtershuisjes bij de Stadskazerne staan. Sinds donderdag sieren weer 2 schildwachtershuisjes het Van Heutszplein voor de kazerne. Die zijn overgedragen door het Civil-Military Cooperation Centre of Excellence in Den Haag.
Een mooie herinnering aan de Van Heutszkazerne-tijd. De originele wachtershuisjes zijn in het verleden vervangen door een barak. "En toen nam men contact op met ons en bood ons twee originele schildwachtershuisjes aan", vertellen Annette Schol van de Bibliotheek Kampen en Henk Dijk van het Stadsarchief Kampen.
"Die kans lieten we natuurlijk niet voorbij gaan. Het zijn authentieke schildwachtershuisjes van de Julianakazerne in Den Haag. Deze kazerne was van 1948 tot 2010 het hoofdkwartier van de Koninklijke Landmacht."  
Kolonel Johan Wagner kreeg de schildwachtershuisjes aangeboden bij het Civil Military Cooperation Centre of Excellence. Dankzij de inspanningen van adjudant Mischa van de Werdt en majoor Ed Pasop zijn de schildwachtershuisjes uiteindelijk bij De Stadskazerne in Kampen terechtgekomen.
"We zijn op zoek gegaan naar kazernegebouwen met een nog echt historische uitstraling. En zo kwam de Stadskazerne in beeld", vertelt adjudant Mischa Van der Werdt. Het toeval wil dat beide heren hechte banden hebben met Kampen. "We vinden het echt mooi dat we op deze manier iets terug kunnen doen voor de Kamper gemeenschap. De schildwachtershuisjes zijn hier goed terechtgekomen", vult majoor Pasop trots aan. 
De officiële overdracht vond gisteren plaats.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.