nieuws

Heracles Almelo krijgt uitleg over VAR: "Er blijft toch een grijs gebied"

"Vonden jullie de penalty die Frankrijk in de WK-finale kreeg terecht?" Met die vraag opende scheidsrechter Siemen Mulder donderdagavond de uitleg aan de spelers van Heracles Almelo over de VAR-regels in de eredivisie. Geen enkele speler steekt zijn hand op.
In het komende eredivisieseizoen doet de Video Assistent Referee bij alle wedstrijden zijn intrede. Hij mag alleen optreden bij doelpunten, rode kaarten, strafschoppen en als per ongeluk een verkeerde speler een kaart krijgt. "Waarom niet bij een tweede gele kaart?", vraagt Tim Breukers aan Siemen Mulder. "Misschien dat dat later nog komt", is het simpele antwoord.

Grijs gebied

Er komen tal van momenten op het scherm voor bij, en vaak ontstaat er discussie. "Er blijft een grijs gebied", zegt Breukers. "Wel of geen hands, maar bijvoorbeeld ook met buitenspel. Wanneer doet een speler wel of niet mee aan het spel. Het is daarom goed dat de scheidsrechters langs komen om het allemaal nog eens uit te leggen." 

Toegevoegde waarde

Alle clubs in de eredivisie krijgen deze weken bezoek van een scheidsrechter.  Dat is een jaarlijkse traditie, maar de VAR heeft dit jaar natuurlijk extra aandacht. "Ik vind het van toegevoegde waarde. Laten we hopen dat het aantal fouten flink wordt teruggedrongen." 

Strafschop

Slechts een keer speelde Heracles Almelo een duel waar een videoscheidsrechter bij aanwezig was. Vorig jaar kreeg het op bezoek bij Feyenoord een strafschop tegen na inmenging van de VAR. Trainer John Stegeman sprak zich na afloop nadrukkelijk uit en vond het maar niks. Breukers denkt daar anders over: "Ik vind het van toegevoegde waarde." En met een knipoog: "Alles wordt geregistreerd, maar zolang het geen rood is en buiten de zestien kom je er nog mee weg zo te zien."
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.