nieuws

Twentse wijnboer floreert bij Frans weer

Veehouders en akkerbouwers verfoeien de droogte van de laatste weken. Het mais groeit niet, de koeien kunnen maar beperkt naar buiten en het gras is dor en geel. Toch is er ook een categorie boeren die uitermate tevreden is met de overdadige zonneschijn: de wijnboeren. Hun druiven groeien als kool.
“Door het warme weer van de afgelopen tijd rijpen onze druiven veel sneller dan normaal”, zegt Roelof Visscher van Wijngaard Hof van Twente. “Wij lopen nu zeker drie weken voor. Normaal gesproken oogsten we in september, nu waarschijnlijk medio augustus”.

Beste wijn


Visscher maakte één keer eerder zo’n warme en droge zomer mee, in 2003. “Dat leverde tot nu toe onze beste wijn op”. Op de vraag waarom druiven wel gedijen bij warm en droog weer zegt hij: “druiven hebben hun wortels veel dieper zitten dan bijvoorbeeld mais”.
Zorgen 

Toch baart de klimaatverandering hem ook wel enige zorgen. “Het druivenras dat we nu hebben kan prima tegen Hollands weer. Maar als het permanent warmer wordt zullen we moeten overgaan op andere druivenrassen”.

Het nieuwe Bordeaux


Krijgt Nederland op termijn het ideale klimaat voor wijnproductie? “Dat zou wat zijn hè.”, zegt Visscher. “Overijssel als het nieuwe Bordeaux, dat klinkt
Bekijk alle artikelen in het dossier 'Droogte in Overijssel 2018'.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.