nieuws

Pur-affaire Vriezenveen is maandag nog niet opgelost

het purschuim is aangebracht in spouwmuren en de kruipruimte van het huis
het purschuim is aangebracht in spouwmuren en de kruipruimte van het huis © RTV Oost
De pur-affaire in Vriezenveen kan ook maandag niet worden opgelost. De familie Keijzer zegt onmogelijk aan dat verzoek te kunnen voldoen. De gemeentesecretaris is hiervan door de afvalverwerker in kennis gesteld. Dat is aan het einde van de week de eindstand voor de familie Keijzer.
De afvalverwerker was vanavond aan de Hofmannsweg om het sloopafval van het pur-huis te bekijken. Hij wil de naar schatting 250 ton verontreinigd puin niet zomaar meenemen. Eerst wil hij dat wordt onderzocht wat er nu precies in het purschuim zit, omdat het ook volgens zijn waarneming ter plaatse nog steeds te ruiken is. Pas als duidelijk in welke categorie het afval valt, kan beoordeeld worden wat ermee moet gebeuren. 

Sommatie

De gemeente Twenterand sommeerde Leon Keijzer vanmiddag om tot komende maandag het pur-afval van het gesloopte huis nat te houden of af te dekken. Dit heeft Twenterand ook aan de pers laten weten.
De woordvoerder mailt dat "de gemeente de familie opdracht heeft gegeven het puinafval uiterlijk maandag op te laten ruimen. Hein Heun Groep heeft aangegeven dit te willen doen. De familie moet hier zelf contact mee opnemen." De mail eindigt met: "... dan laten wij als gemeente het puin ophalen en krijgt de familie de rekening."

Gesloten

Het gemeentehuis is op vrijdagmiddag gesloten en er was voor Keijzer niemand meer bereikbaar. Sproeien wordt Keijzer afgeraden, omdat hij daarmee de bodem zou kunnen verontreinigen. Leon is bang dat er dan misschien niet eens een nieuw huis gebouwd zou mogen worden. Het afval afdekken met een zeiltje, ziet hij vanwege de verontreinigde gassen ook niet zitten.
Uiteindelijk kwam de beoogde afvalverwerker zelf kijken op de locatie. Die wil de affaire -en de familie- tot rust brengen en het maandag verder bekijken.

Welles, nietes

Vanochtend heeft de Twenterand bevestigd dat er veel gebeld is met vragen over de mogelijke gevaren voor de omgeving. Bezorgde inwoners zijn voor informatie doorgestuurd naar de GGD Twente. Een aantal inwoners heeft tegenover RTV Oost bevestigd dat door de GGD is gegarandeerd dat diezelfde GGD eerder deze week een brief naar de gemeente Twenterand zou hebben gestuurd.
De GGD zou Twenterand daarin hebben geadviseerd om het bouwpuin van Keijzer af te laten voeren. Twenterand zegt echter nooit een brief of mail van de GGD te hebben ontvangen.

Kosten

Wat in februari begon als een dappere daad, dreigt voor Leon Keijzer een zware strijd te worden. Want als de afvalverwerker het bouwpuin wel kan verwerken, dan zal dat hoge kosten met zich meebrengen. De schattingen lopen uiteen van 20.000 tot 100.000 euro. "Ik heb niet het gevoel dat ik nog op hulp van de gemeente kan rekenen, dus ik sta er nu alleen voor."

Stichting

Terwijl Leon Keijzer oorspronkelijk helemaal geen bemoeienis had met dit verhaal. Want het draait allemaal om het huis van zijn broer. Vanaf 2013 zag hij het gezin van zijn broer in steeds grotere problemen komen en afgelopen februari greep hij in: hij richtte een stichting op.
De verzekeringsmaatschappij zou nooit voldoende vergoeden om het onbewoonbaar verklaarde huis te herbouwen. Met 'De Grote Uitdaging.nl' zamelt hij geld en middelen in om dat zelf te kunnen doen. "We gaan niet meer voor ons gelijk, we gaan voor het geluk", riep Leon toen nog vol energie.

Niet weg

Maar nu klinkt zijn stem heel anders. "De afnemer is hier vanavond geweest en hij wil het spul niet zomaar meenemen, ook al zegt de gemeente van wel. Pas als duidelijk is wat voor afval het is, kunnen de vervolgstappen bepaald worden. Dus maandag wordt het afval niet afgevoerd en de gemeente is daarmee bekend."
In reactie op de sommatie besluit Leon: "Ze willen dat ik de bult afdek of nat maak. Maar ik heb uitdrukkelijk medisch advies om dat niet te doen, omdat ik mijn eigen gezondheid in gevaar zou brengen. Ik heb het gevoel dat ik met de rug tegen de muur ben gezet. Als ik m'n gevoel volg, dan gaat het escaleren. Ik heb er alles aan gedaan om het anders te laten verlopen, maar we kiezen nu de weg van het verstand.”
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.