nieuws

Waterschap Vechtstromen stelt beregeningsverbod in, Twente droogste regio van Nederland

Water pompen uit zijtak Twentekanaal al verboden
Water pompen uit zijtak Twentekanaal al verboden © RTV Oost / Ina Brouwer
Waterschap Vechtstromen heeft per direct een beregeningsverbod ingesteld in gebieden met kwetsbare natuur. Het gaat hierbij om 8000 hectare natuur die afhankelijk is van grondwater in ondiepe ondergrond. Vechtstromen wil met de maatregel onherstelbare schade aan deze kwetsbare natuur voorkomen.
Het beregeningsverbod houdt in dat er geen grondwater mag worden opgepompt voor het besproeien van grasland en gewassen. Het beregeningsverbod gaat voor de landbouw in het gebied van waterschap Vechtstromen problemen geven, omdat Twente nu al de droogste regio van Nederland is. Met name op de hogere zandgronden is de situatie zorgelijk. 
Het beregeningsverbod geldt voor 25 kwetsbare gebieden in Overijssel, waaronder het Wierdense Veld, Engbertsdijkvenen, Springendal, het Aaamsveen en het Buurserzand.
Vechtstromen verbood al eerder om water te onttrekken uit oppervlaktewater waar geen aanvoermogelijkheden zijn zoals de vijvers binnen de bebouwde kom. 
In gebieden met wateraanvoer is vooralsnog voldoende water om in de behoefte voor beregening te voorzien. Maar gezien de weersvoorspelling verwacht het waterschap op termijn zelfs een totaal verbod op het gebruik van alle oppervlaktewater en grondwater te moeten afkondigen.
Bekijk alle artikelen in het dossier 'Droogte in Overijssel 2018'.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.