Dahlia's bloemencorso Sint Jansklooster krijgen bij sproeiverbod water uit Flevoland

Bij een Overijssels beregeningsverbod gaat corsogroep Olympia water halen uit buurprovincie Flevoland. Volgens de corsogroep uit Sint Jansklooster kan het nog wel weken duren voordat er in Flevoland een sproeiverbod wordt ingesteld.

De organisatoren van de bloemencorso’s in Sint Jansklooster en Vollenhove vrezen problemen voor de dahliateelt als door de aanhoudende droogte er een sproeiverbod gaat gelden in Overijssel. De droogte kan een spelbreker worden voor het corso. De bloemen zullen veel kleiner zijn en ook een geringere dahliaoogst van zeker 25 procent. 

 

Extreem

"Zo extreem hebben we het nog niet meegemaakt", zegt Roel van de Zweerde, van de pr-commissie van het corso Sint Jansklooster, dat een week eerder (vrijdag 17 en zaterdag 18 augustus) dan Vollenhove plaatsvindt. "Mocht er een sproeiverbod komen dan staan we voor de uitdaging om naar alternatieven te zoeken".

Waterbassins

De organisatie in Sint Jansklooster is al elke dag druk met het besproeien van de dahliavelden. Voor het eerst zijn er volgens Van de Zweerde grote waterbassins aangelegd bij het dahliaveld die met zo’n 12.000 liter water worden gevuld. "Dat halen we uit het Zwartewater en met giertanks brengen we dat naar de bassins toe. Daar kunnen wij ons twee dagen mee redden", aldus Van de Zweerde. "Maar", voegt hij er aan toe, "ook al sproei je nog zoveel, het komt nooit helemaal ten goede aan de groei en bloei van de dahlia’s".

Twee kilometer

Mocht er een beregeningsverbod komen heeft Serge Kruizinga van corsogroep Olympia een oplossing. "Dan halen we het water gewoon uit Flevoland, dat is hier maar zo'n twee kilometer vandaan en daar geldt zeker de komende weken nog geen beregeningsverbod."

Bekijk alle artikelen in het dossier 'Droogte in Overijssel 2018'.