nieuws

VVD Twenterand: worden bewoners pur-huis Vriezenveen aan hun lot overgelaten?

"Kunnen deze inwoners ondersteuning in de te nemen acties verwachten van de gemeente, of worden ze aan hun lot overgelaten?" Die vraag stelt de VVD in Twenterand, nadat de gemeente vrijdag een ultimatum had gesteld aan de bewoners van het zogenoemde pur-huis in Vriezenveen. Het puin dat na de sloop van hun woning over was gebleven, moet uiterlijk vandaag weggehaald zijn, eist de gemeente.
De affaire in Vriezenveen speelt al een tijd. Bewoners van de woning werden plotseling ernstig ziek en uiteindelijk werd een sloopvergunning voor de woning aangevraagd. Die werd afgegeven en de afgelopen weken waren familie en vrienden bezig met het slopen van de woning aan de Hoffmansweg. Ook zij werden ziek van de gassen die vrijkomen.
Mogelijk vormen de vrijgekomen giftige gassen een gevaar voor de volksgezondheid in de omgeving van het huis. Het gaat om 250 ton puin, met tussen de 18 tot 20 kuub purschuim.

Onderzoek

De gemeente stelde vrijdag een ultimatum maar sloopbedrijf Hein Heun, dat het afval zou gaan opruimen, besloot vanwege de mogelijke risico's dat eerst onderzoek gedaan moet worden naar de samenstelling van het puin.
De gemeente Twenterand sommeerde de familie om het pur-afval nat te houden of af te dekken. Leon Keijzer, broer van de bewoner, zei daarover vrijdag: "Ik heb uitdrukkelijk medisch advies om dat niet te doen, omdat ik mijn eigen gezondheid in gevaar zou brengen."

'Bijzonder bouwafval'

De VVD wil van de gemeente horen of de gemeente, voorafgaand aan het verlenen van de sloopvergunning, contact heeft gehad met professionals op het gebied van verwijderen van chemisch afval. Heeft de gemeente zich wel gerealiseerd dat het om bijzonder bouwafval gaat 'waar iets mee mis is gegaan?'. 
De gemeente heeft nog niet gereageerd op de vraag of vandaag gehandhaafd gaat worden. 
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.