nieuws

Nationaal Hitteplan is van kracht, maar hoe houden de verzorgingshuizen het hoofd koel?

De verzorgingshuizen bieden extra drinken aan
De verzorgingshuizen bieden extra drinken aan © Thinkstock / pixinoo
Het kwik stijgt tot boven de dertig graden en de mussen vallen van het dak. Vanwege de langdurige warmte in Nederland heeft het RIVM vanochtend het Nationaal Hitteplan afgekondigd. Met het plan wordt onder andere extra aandacht voor de zorgbehoevenden gevraagd. Maar welke maatregelen nemen de Overijsselse verzorgingshuizen met deze hitte?
Driezorg Zwolle, woordvoerder

Wat is het hitteprotocol?

"We stimuleren onze cliënten om voldoende te drinken. We stellen dan ook voldoende water, mineralendranken en bouillon beschikbaar. Het gebruik van alcohol raden we onze bewoners af, want dat onttrekt vocht."
"Daarnaast bevelen we extra groente en fruit aan en adviseren we om luchtige kleding te dragen. Of de bewoners iets met de tips doen is aan henzelf, wij kunnen slechts adviseren."

Sinds wanneer?

"Het hitteprotocol is van kracht als de temperatuur twee dagen achter elkaar boven de 25 graden komt. Dat was dus al, maar nu met het Nationaal Hitteplan zullen we nog eens extra aandacht aan de warmte besteden."

Doen jullie iets om extra te verkoelen?

"Vorig jaar hebben we zwembadjes opgezet waar bewoners wat verkoeling konden zoeken, door te pootjebaden. Dat hebben we dit jaar nog niet gedaan, misschien komt dat nog."
Tekst gaat verder onder de Tweet.
De Posten Enschede, woordvoerder

Wat is het hitteprotocol?

"Wij bieden extra bouillon, vruchtensap en limonade aan. Daarnaast doen we op de heetste momenten van de dag de ramen dicht en op de koelste momenten de ramen juist open."

Sinds wanneer?

"Sinds vorige week maandag."

Doen jullie iets om extra te verkoelen?

"Vorige week hebben we als extraatje ijsjes uitgedeeld. Misschien doen we dat deze week nog een keer."
Tekst gaat verder onder de Tweet.
Carinova Deventer, woordvoerder

Wat is het hitteprotocol?

"Als je ouder wordt, neemt je dorstgevoel af. Daarom is het belangrijk om drinken te stimuleren door bijvoorbeeld frisdranken aan te bieden. Daarnaast gebruiken we ventilatoren en doen we de zonneschermen naar beneden."

Sinds wanneer van kracht?

"Officieel is het sinds vandaag van kracht, maar we hebben het vorige week al intern gecommuniceerd. Het is een heel warme periode, dus dan is het altijd goed opletten. Op de bewoners, je collega's en vergeet vooral jezelf niet."

Doen jullie iets om extra te verkoelen?

"Het personeel van de woonlocaties mag zelf bepalen wat er aan extra maatregelen nodig is. Bijvoorbeeld het uitdelen van ijsjes."
Bekijk alle artikelen in het dossier 'Droogte in Overijssel 2018'.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.