nieuws

Oldenzaals stel zet kraamkliniek op in Oeganda: eerste baby’s naar hen vernoemd

Ze vertrokken voor een half jaar naar Oeganda om hun medemens te helpen. Nadat ze een kraamkliniek hadden opgezet, werden de eerste baby’s vernoemd naar Carolien Blom en Maarten Smidt. “De kroon op ons werk, een grotere eer is er voor ons niet.”
Gisteren zetten ze een punt achter hun missie. "We komen met een rugzak vol geluk thuis in Oldenzaal."

Hoog sterftecijfer
Maarten nam als manager acht maanden verlof om samen met Carolien Blom, arts in het ziekenhuis Almelo, neer te strijken in Oeganda. Daar wilden ze met z’n tweetjes wat doen aan het hoge sterftecijfer onder moeders en baby’s in een deel van het Afrikaanse land. Ze lanceerden daarom de stichting Ubuntu Afrika. Ubuntu is Afrikaans voor noaberschap.

Kraamkliniek
Hun voornaamste uitdaging: het opzetten van een kraamafdeling in een medisch centrum. Dit lukte. Het Oldenzaalse stel had een visum voor een half jaar en nadat de kliniek de deuren had geopend, was het even spannend of ze een eerste bevalling zouden meemaken.

Kaarsje opsteken
“De tijd drong, want ons visum zou verlopen. Duimen draaien dus, kaarsjes aansteken en bidden voor de eerste baby”, schrijft Maarten op het dagboek op Facebook. De eerste baby die in de nieuwe kliniek het levenslicht zag, was een kerngezond meisje. “En alsof dat nog niet genoeg was, heeft het meisje de naam baby Caro gekregen. Een onvoorstelbaar gevoel van trots.”
En het Oldenzaalse stel maakte ook nog de geboorte van een jongetje mee. “Na een meisje eerder deze week, nu dus een koningskoppel. Zes maanden geleden konden we hier alleen maar van dromen. Het kan niet anders dan dat met deze ‘zegening’ deze nieuwe bevalkliniek een groot succes gaat worden. Hopelijk komen hier nog vele baby’s gezond en veilig hier ter wereld.”

Grote eer
Ook deze baby werd naar de Tukkers vernoemd. Omdat Maarten voor Afrikaners wat lastig is, werd het jongetje Martin Caroline genoemd, terwijl het meisje Caroline Martin heet. “Een grotere eer is er voor ons niet.”

Pijn in het hart
Ze zetten nu met pijn in het hart een punt achter het Afrikaanse avontuur. “De afgelopen zes maanden waren speciaal en onbetaalbaar. Van de burgemeester van Kakiri kregen we een certificaat van verdienste.”

Missie volbracht
Behalve de zorg voor de kinderen, hielpen de Oldenzalers ook bij de bouw van een speeltuin en diverse sportfaciliteiten. Gisteren zijn ze vertrokken uit Oeganda. “Onze missie is volbracht!”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.