Nijverdals theehuis verder als supermarkt om op zondag open te mogen

Het Nijverdalse theehuis Tijd Voor heeft zich bij de Kamer van Koophandel (KvK) ingeschreven als supermarkt. Daarmee gaat eigenaar Frank Timmermans de confrontatie aan met de gemeente Hellendoorn, die de zondagopenstelling voor winkels niet verder wil verruimen. Als supermarkt zou Timmermans extra zondagen open mogen.

De nieuwe coalitie van Hellendoorn (CDA, ChristenUnie, GroenLinks en D66) was aanvankelijk verdeeld over de zondagopenstelling. Vooral D66 is wel voor openstelling op zondag, de ChristenUnie juist niet. Het college kwam tot het compromis om het aantal koopzondagen te verdubbelen naar acht.

Timmermans vindt dat niet genoeg. "Het overgrote deel van de winkeliers in Nijverdal wil niet open op zondag. Maar een aantal wil dat juist wel graag. Ik vind het ieders goed recht om zelf te beslissen wanneer ze wel en niet open zijn."

Supermarkten krijgen bovendien twaalf extra koopzondagen. "Dat is extra wrang voor kleine ondernemers die daardoor klanten verliezen aan de supermarkten." 

Theehuis nu ook supermarkt

Timmermans denkt een truc te hebben bedacht om toch vaker op zondag open te kunnen. Hij heeft zich bij de Kamer van Koophandel laten registeren als supermarkt. "Ik verkoop van alles aan voedingsmiddelen. Volgens de KvK kan ik dan de code 47.11 aanvragen. Dat betekent dat ik nu ook een supermarkt ben."

Daardoor kan hij z'n winkel vaker opengooien op zondag, volgens Timmermans. "Op de website van de gemeente staat dat je met supermarktcode 47.11 twintig zondagen per jaar open mag."

Open uit protest

Zondag opende Timmermans zijn zaak al als vorm van protest. Hij had het best druk. "Het kon er wel uit gisteren. Het was warm dus ik verkocht ijscappucino's en latte macchiato's op het terras. Maar ook wel wat Dopper-flessen in de winkel. Sommige klanten kwamen om me een hart onder de riem te steken. Dat was hartverwarmend."

Op Facebook kreeg Timmermans veel steun voor z'n actie. Veel mensen vinden het niet eerlijk dat supermarkten wel open mogen, en kleine winkels niet.

Toch kan niet iedereen de actie waarderen. Sommigen vinden dat Timmermans zich aan de regels moet houden.

'Wethouder wil niet in gesprek'

De gemeente had dringend verzocht om de winkel zondag niet te openen. Maar uiteindelijk is er geen Buitengewoon opsporingsambtenaar op bezoek geweest om een boete uit te delen, zegt Timmermans. "Wel kwam wethouder Beintema poolshoogte nemen."

Volgens de winkeleigenaar stond Beintema (CDA) hem vanuit de deurpost toe te spreken. "'We hebben je toch gewaarschuwd? Je krijgt nog wel wat van ons te horen', zei hij. Toen liep hij weg. Hij wilde het gesprek niet aan gaan."

Bezwaar

Beintema heeft vandaag niet gereageerd. Een woordvoerder laat weten dat de zondagsopenstelling en de protestactie van Timmermans dinsdag worden besproken in de collegevergadering.

Timmermans weet nog niet wat hij gaat doen als de gemeente besluit bezwaar te maken bij de KvK over het toekennen van de supermarktcode. "Ik moet nog zien wat ik dan ga doen. Ik wil mijn energie in de winkel stoppen, niet in deze zaak."

Deel dit artikel: