nieuws

Bornse partijen GB'90 en VVD stellen raadsvragen over 'illegale' bistro in Zenderen

Golfclub Weleveld in 2016
Golfclub Weleveld in 2016 © RTV Oost / Emiel Geerding
De Bornse fracties GB'90 en VVD stellen raadsvragen aan het college over bistro Weleveld in Zenderen. Het restaurant zou niet in het bestemmingsplan passen, en dus illegaal zijn.
Bistro Weleveld is gevestigd in het clubhuis van golfbaan Weleveld, in 2017 na een faillissement overgenomen door Frank Agterbos. Volgens het bestemmingsplan zou er maar beperkt eten en drinken verkocht mogen worden.

'Oneerlijke concurrentie'

Inmiddels zit er echter een bistro in het clubhuis, tot onvrede van Nova Hakobian van het concurrerende restaurant Al Capone in Zenderen. Tegen website Borne Boeit zegt hij niks tegen concurrentie te hebben, "maar wel tegen oneerlijke concurrentie."
Een paar jaar geleden wilde Hakobian zelf een restaurant beginnen bij de golfbaan. Destijds zou hij echter te horen hebben gekregen dat het bestemmingsplan dat niet toeliet. Inmiddels zit er dus wel een restaurant. Niet eerlijk, volgens Hakobian.

Raad kritisch

Bornse raadsleden delen die mening. De VVD wil weten waarom de gemeente niet optreed tegen "het oneigenlijke gebruik" van de golfbaan. "Door nu niet handhavend op te treden doet men schade aan de eigen reputatie maar ook aan de ondernemers die zich wel aan de regels houden", schrijven raadsleden Jacobs en Graafhuis.
Raadslid Karin Scholten van coalitiepartij GB'90 is wat milder. Zij wil eerst weten of het restaurant inderdaad niet binnen het bestemmingsplan past, en welke acties de gemeente heeft ondernomen om te bepalen "of de (horeca-)activiteiten passend zijn binnen het
bestemmingsplan en/of de afgegeven vergunning". 

Handhaven?

De partijen stellen de vragen naar aanleiding van een reactie van wethouder en waarnemend burgemeester Martin Velten (Borne Nu) op de kwestie. Die zei tegen Borne Boeit dat de horeca inderdaad "ondergeschikt moet zijn aan de golfactiviteiten", maar dat er "discussie" is of dit "überhaupt gehandhaafd kan worden".
De VVD raadsleden zeggen de uitspraken met verbazing te hebben gelezen. Scholten van GB'90 wil uitleg van Velten.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.