nieuws

Eritreeër die treincoupé kort en klein sloeg per direct op vrije voeten

Eritreeër die treincoupé kort en klein sloeg per direct op vrije voeten
Eritreeër die treincoupé kort en klein sloeg per direct op vrije voeten © Thinkstock / redstallion
Wat moet er gebeuren met de afgewezen asielzoeker die begin dit jaar de internationale trein tussen Hengelo en Wierden vernielde? Volgens de rechtbank moet het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) dat bepalen. Het voorarrest van de Eritreeër is vandaag per direct opgeheven.
Het Openbaar Ministerie eiste vanmorgen voor de rechtbank in Almelo zeven maanden cel.
De Eritreeër, die in het azc in Hardenberg zat, stapte in Hengelo op de trein richting Amsterdam. Hij viel meteen op door zijn agressieve gedrag. Hoewel het treinpersoneel hem in eerste instantie rustig kreeg, draaide hij bij Almelo helemaal door.
Daar vernielde hij met waarschijnlijk een fietsstuur ruiten en deuren van de trein. Andere reizigers kregen de schrik van hun leven en vluchtten naar andere coupés.

"You wanna die?!"

De man was zo agressief dat de trein een noodstop moest maken bij station Wierden, waar de politie klaarstond. Hij verzette zich bij zijn aanhouding en bedreigde een politieman: "You wanna die?!"
De man weet niets meer van de bewuste dag, zo verklaarde hij voor de rechtbank. "Ik was dronken en heb er spijt van." Een psycholoog die de man tijdens zijn voorarrest onderzocht, denkt dat de man door het gebruik van alcohol agressief wordt omdat hij waanbeelden heeft.

Medicatie

De 39-jarige zat vorig jaar al eens drie weken in een psychiatrische kliniek, maar ging daar weg. Hij zegt dat hij daar medicatie kreeg waardoor zijn problemen alleen maar erger werden. 
Wat er nu met de man gebeurt, is niet duidelijk. Hij moet eigenlijk behandeld worden maar wil dat niet. Een verplichte opname in een kliniek of een tbs-maatregel kunnen lastig opgelegd worden. Dat komt vooral omdat de man uitgeprocedeerd is.
"Ik zie wel dat hij begeleiding nodig heeft maar eigenlijk ligt die verantwoordelijkheid daarvoor ook bij het COA", zei de officier van justitie.

En nu?
Het is de bedoeling dat de Eritreeër vandaag vanuit de gevangenis in Zutphen met de trein naar Ter Apel reist. Daar moet hij zich melden en wordt bekeken wat er met hem moet gebeuren.
De man is in beroep tegen de afwijzing van zijn status. Over twee weken doet de rechtbank definitief uitspraak.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.