nieuws

FC Twente: Europese Commissie kan nog roet in eten gooien financieel reddingsplan

Nu de gemeente Enschede en een groep investeerders overeenstemming hebben bereikt over het financiële reddingsplan voor FC Twente kan feitelijk alleen de Europese Commissie (EC) nog roet in het eten gooien. Die moet namelijk op korte termijn een oordeel vellen in hoeverre hier sprake is van verboden staatssteun.
FC Twente staat intussen voor een levensgroot dilemma: met de seizoenstart voor de deur zal de club nieuwe spelers moeten aantrekken, terwijl de EC nog geen groen licht heeft gegeven.

Naar verwachting duurt dit circa een maand, terwijl over drie weken al het startschot valt voor de competitie.

Onderzoeksrapport
De gemeente heeft recent twee advocaten – autoriteiten op het gebied van staatssteun – opdracht gegeven na te gaan in hoeverre nieuwe financiële steun aan FC Twente niet in strijd is met de Europese regels voor staatssteun.
De experts concluderen dat FC Twente, wanneer het een reguliere onderneming zou zijn, geen schijn van kans zou maken, zo valt te lezen in het rapport. Voor sportclubs gelden met het oog op hun maatschappelijk belang echter uitzonderingen. Alle hoop is nu dan ook gericht op de EC.

Addertjes onder het gras
Jurist Maarten Aalbers, onderzoeker van de Universiteit Leiden en expert op het gebied van staatssteun, zegt dat de praktijk uitwijst dat de EC bij haar besluiten veel ruimte biedt om staatssteun in de professionele sportsector goed te keuren.
Al zijn er volgens hem nog wel enkele addertjes onder het gras. Waaronder het feit dat FC Twente nu spelers gaat kopen, terwijl de EC nog niet haar zegen heeft gegeven aan het reddingsplan. “Twente moet voorzichtig zijn met het uitgeven van geld dat het feitelijk nog niet heeft”, aldus Aalbers.

Concurrentievervalsing
Dat FC Twente nu spelers aankoopt zonder die vereiste toestemming, daarmee kan het de EC tegen de haren in strijken. “Ze kopen wellicht spelers die andere clubs als pak ‘m beet Heracles wellicht ook had willen hebben. Daarmee dreigt het risico van concurrentievervalsing. FC Twente zou er daarom verstandig aan doen te wachten tot de EC haar besluit heeft genomen. De tijd tikt voor FC Twente echter verder.”
De problemen zouden overigens vrijwel onoverkomelijk worden als de EC het financiële ‘Deltaplan’ voor FC Twente tot verboden staatssteun zou verklaren. In dat geval moet het verstrekte geld met onmiddellijke ingang worden terugbetaald.
Aalbers verwacht echter dat het zover niet zal komen.

Leven beteren

De enige keer dat dat in het verleden gebeurde, was bij Real Madrid, waar echter sprake was van extreme misstanden. “Ik heb voor mijn promotie 20 casussen onderzocht en telkens streek de EC over het hart. Niettemin kan de EC voor haar toetsingsonderzoek 10 jaar terugblikken. Mijn inschatting is dat de EC ermee zal instemmen, maar wel onder strenge voorwaarden. Met het oog op de financiële misstanden in het verleden zal FC Twente echt keihard moeten kunnen aantonen dat het het geld terug gaat betalen en z’n leven gaat beteren.”
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.