CNV tegen vrachtwagenchauffeurs zonder airco: "Pak een hotel en geef de rekening aan je baas"

Vakbond CNV roept vrachtwagenchauffeurs zonder standairco op om niet te gaan overnachten in de cabine van hun wagen. De vakbond maakt zich zorgen over chauffeurs die door de warmte slecht slapen.

Volgens het CNV blijkt uit onderzoek dat er een verband is tussen de cabine-temperatuur en de kans op ongelukken. Een standairco is een airco die ook werkt ook als de motor uit staat. 


"Hotelrekening naar je baas"

"Een chauffeur heeft recht op een comfortabele en veilige werkplek. Blijf niet in je hete cabine, maar zoek een hotel en stuur de rekening maar naar je baas. Als chauffeur mag je weigeren om in je cabine te overnachten, dat recht heb je", zegt Tjitze van Rijssel van CNV. 

Volgens het CNV moeten transportbedrijven investeren in standairco's: "Een werkgever die daar geen geld voor over heeft, neemt een onverantwoord risico met zijn chauffeurs en de veiligheid op de weg. Nu is een standairco nog een optie, waar werkgevers uit gierigheid niet in willen investeren."

Onderzoek
In de cao van vorig jaar is afgesproken dat er een onderzoek komt naar het 'tweede huis' van de vrachtwagenchauffeurs. Daarin wordt ook gekeken naar de temperatuur in de cabine. 

Meer over dit onderwerp:
CNV warmte Nieuws
Deel dit artikel: