nieuws

Omwonende over mestinstallatie Zenderen: "Onbehoorlijk bestuur provincie''

Nog twee jaar en dan is het zover: dan worden op de voormalige vuilstortlocatie Elhorst-Vloedbelt vrachtwagens vol met mest verwerkt. Tenminste, als het aan afvalverwerker Twence ligt. Als het aan de Zenderse omwonenden ligt, blijft het er stil en rustig.
Om dat voor elkaar te krijgen, kunnen de omwonenden de komende weken gebruik maken van hun recht om een zienswijze in te dienen op de provinciale plannen voor Elhorst-Vloedbelt. 

'Provinciaal belang'

De provincie heeft de teugels overgenomen van de gemeente Borne, die de mestinstallatie verbood vanwege de impact op de omgeving. Volgens de provincie is er sprake van een ‘provinciaal belang’. De mestinstallatie kan namelijk een derde van het mestoverschot in Twente verwerken en daarbij ook nog biogas produceren voor drieduizend huishoudens. 
Een win-winsituatie zo lijkt het, maar de omwonenden vinden dat er sprake is van kokervisie. Ed Mossel legt uit: “Omdat de locatie er is, de infrastructuur er is, wordt er gedacht dat dit de beste optie is. Maar er is helemaal niet gekeken naar andere locaties, het XL-bussinespark zou veel beter geschikt zijn bijvoorbeeld.” 
Wat Mossel nu het meest dwarszit, zegt hij, is dat het er op lijkt dat de besluitvorming er door de provincie ‘doorheen wordt gedrukt’ omdat het provinciale inpassingsplan en de omgevingsvisie tegelijk ter inzage liggen. "Als je een zienswijze met een beetje gedegen argumenten wilt indienen, moet je nu 1858 pagina’s bestuderen. In zes weken tijd. Dat is voor een gemiddelde burger niet te doen.” 

Onbehoorlijk bestuur

Mossel vindt dat de provincie niet goed om gaat met hun burgers: "Dit gaat ten koste van de zorgvuldigheid en de rechtspositie van de burger. Je voldoet niet aan de algemene beginsels van behoorlijk bestuur."
Mossel denkt dat de provincie onder druk wordt gezet door Twence, omdat de subsidie die de afvalverwerker ontvangt voor de mestinstallatie afloopt. Jaarlijks krijgt Twence vier miljoen voor de mestinstallatie vanuit de regeling voor Stimulering Duurzame Energieproductie. 

Blijft de subsidie wel?

Volgens woordvoerder Evelien Morriën van Twence is de subsidie nog niet in gevaar. "De voorwaarde is dat we de installatie werkend hebben in de zomer van 2021." Dat lijkt haalbaar, als Provinciale Staten in december akkoord gaan met de plannen van de provincie. De bouw kan dan begin 2019 beginnen en is een jaar later klaar. Een eventuele procedure bij de Raad van State kan nog een vertraging van een half jaar betekenen.
Dat die procedure er gaat komen bij een positieve beslissing van Provinciale Staten, is alles behalve uitgesloten. Ed Mossel, die de omwonenden vertegenwoordigt, is niet van plan om zich neer te leggen bij de plannen. Hij buigt zich deze weken over de 1858 pagina's aan provinciale plannen om een goed beargumenteerde zienswijze in te dienen. Hij hoopt dat de gemeente Borne, die de mestverwerker eerder verbood, dat ook doet.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.