Sportvisserij Oost Nederland redt vissen uit vijvers met extreem laag water

In visvijvers daalt het waterpeil door de aanhoudende droogte soms harder dan normaal in de zomer. Voor Sportvisserij Oost Nederland reden om waar nodig de helpende hand te bieden.

Mark Kouwenhoven van Sportvisserij Oost Nederland was gisteravond samen met enkele kenners een paar uur actief bij een visvijver in Losser. Vanavond wordt opgetreden bij een vijver van visvereniging VIOS aan de Haaksbergerstraat in Enschede.

'Nog voldoende vis'

"Ik heb net even de voorzitter van VIOS  gesproken, want het is natuurlijk hun vijver. Maar hij zei dat we het maar moesten doen. Er zit nog voldoende vis in om de operatie uit te voeren", vertelt Kouwenhoven, die net in een waadpak heeft gemeten hoe diep het water ongeveer is.

Van een oplettende omwonende had Kouwenhoven al begrepen dat vanmorgen al veel dode vis is verwijderd uit de vijver. "Ik heb even bij het waterschap nagevraagd en er waren zeker drie karpers bij. En veel kleine vis. Om nou te voorkomen dat de rest ook het loodje legt, grijpen we in."

Bootje met een aggregaat

Dat betekent dat aan het begin van de avond een bootje met een aggregaat het water in gaat. "Dat aggregaat zet een zwak stroompje op het water. Dat trekt de vis min of meer aan. Dan kunnen we ze heel makkelijk en accuraat afvangen", legt Kouwenhoven uit.

Volgens de sportvisser is sprake van een unieke situatie. "Ik heb dit nog nooit meegemaakt. Het water in veel vijvers daalt door de droogte nu wel heel snel, dus dan is snel ingrijpen echt geboden."

Bekijk alle artikelen in het dossier 'Droogte in Overijssel 2018'.