Bomen als airco voor de stad

Door een overdaad aan stenen en een tekort aan bomen en ander groen is het voor stedelijke gebieden nóg moeilijker de hitte het hoofd te bieden, stelt Edwin van der Strate. Als manager klimaatadaptie waarschuwt hij dat we de gevolgen van hitte-extremen onderschatten.

In steden kan het zo acht graden warmer zijn dan in het buitengebied. De hittekaart die Van der Strate maakte van Deventer is bijvoorbeeld te zien dat de Brink extreem warm is. Althans, op de plekken waar geen bomen staan. Logisch natuurlijk, want bomen zorgen voor schaduw. 

Maar bomen hebben nog een belangrijke rol tijdens dit warme weer, vertelt Van der Strate: "Ze verdampen water en daardoor daalt de temperatuur. Bomen zijn eigenlijk een soort airco voor de stad."


Gevolgen onderschat
Ook op het onlangs vernieuwde stationsplein loopt de temperatuur flink op. Hadden we dat niet anders kunnen doen, vraagt 'klimaatman' Van der Strate zich hardop af: "Door de fietsenkelder die nu onder het plein is geplaatst, kunnen we daar geen monumentale bomen meer kwijt."

Als je kijkt naar de droogte en de hitte die we nu ervaren hebben we gevolgen daarvan misschien onderschat, aldus Van der Strate: "Ja, het is extreem. Maar het wordt normaal de komende jaren. En daar zijn we totaal niet mee bezig."

Ontstening
Zeker in grote steden moeten we ontstenen, meent Van der Strate: "En niet hier en daar een plantje erin. Pas bij het plaatsen van bomen gaan we effect merken. Dus we zullen toch toe moeten naar het plaatsen van een boom in de tuin, waar het kan. En sowieso meer groen, om het water dat valt de grond in de leiden."

In Deventer letten ze daar al goed op, volgens Freddy ten Kate van de gemeente. "Als we bijvoorbeeld bezig gaan met wegen, proberen we wat minder verharding terug te brengen. En we willen meer bomen planten, en we stimuleren inwoners om meer groen in de tuin te hebben."

Bekijk alle artikelen in het dossier 'Droogte in Overijssel 2018'.

Meer over dit onderwerp:
Droogte 2018 Deventer Nieuws
Deel dit artikel: