nieuws

Omstreden zorgboerderij 't Polböske Enschede krijgt dwangsom van 10.000 euro

't Polböske kwam exact een jaar geleden landelijk in het nieuws vanwege vermeende misstanden
't Polböske kwam exact een jaar geleden landelijk in het nieuws vanwege vermeende misstanden © RTV Oost
De omstreden zorgboerderij ‘t Polböske in Enschede heeft van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd een dwangsom van 10.000 euro opgelegd gekregen. Los van deze geldboete hangt ‘t Polböske bovendien nog een strafrechtelijk onderzoek boven het hoofd. De zorginstelling kwam exact een jaar geleden wegens vermeende misstanden landelijk in het nieuws.
door Jan Colijn
Hoewel 't Polböske officieel de deuren al heeft gesloten, blijkt er nog altijd een vijftal meerderjarige jongeren te worden opgevangen. Ook komen er af en toe een of twee minderjarige oud-pupillen over de vloer. Eigenaar Jef Enkelaar (64) zegt ze op persoonlijke titel op te vangen.
Aanleiding voor de commotie vorige zomer was een onderzoek door de Inspectie Jeugdzorg en de Inspectie voor de Gezondheidszorg, waaruit zou blijken dat de veiligheid van de pupillen in het geding was. De kinderen blowden, nuttigden alcohol en de eigenaar lag met pupillen in bed om ze zo rustig te houden. Ook was er een incident, waarbij een doorgedraaide bewoner met tie-wraps zou zijn vastgebonden.

Complexe gedragsstoornissen
In ‘t Polböske, een woonboerderij aan de rand van Enschede, verbleven negen pupillen met complexe gedragsstoornissen als ADHD en autisme.
Dat de zorgboerderij met onmiddellijke ingang werd gesloten, leidde tot grote woede onder niet alleen de pupillen, maar ook hun ouders. Zij organiseerden spontaan een petitie in een ultieme poging te voorkomen dat ‘t Polböske definitief op slot zou blijven.

Justitieel onderzoek
Intussen begon het openbaar ministerie een onderzoek naar de wantoestanden, waarover de inspecties repten. Toen de gemeente daarop de zogenoemde persoonsgebonden budgetten (pgb’s) stop zette, zag eigenaar Jef Enkelaar geen andere uitweg dan zijn zorgboerderij definitief te sluiten.

De pupillen bleven echter al die tijd bij eigenaar Enkelaar wonen. Op dit moment gaat het om vijf jongeren, zo laat de Enschedeër desgevraagd weten. De vijf zijn allen meerderjarig. "En af en toe komen hier een of twee minderjarige oud-pupillen nog eens binnenwandelen." Enkelaar zegt de huidige verblijfkosten van de bewoners uit eigen zak te betalen.

Met vakantie

Enkelaar is dezer dagen met de jongeren met vakantie naar Limburg. Zoals hij in het verleden wel vaker vakantie vierde samen met zijn jongeren, waarbij hij zelf de kosten betaalde.

Dwangsom
Vorige maand plofte er bij Enkelaar een geldboete van 10.000 euro op de mat. Het gaat om een zogenoemde last onder dwangsom, opgelegd door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

In beslag genomen

“Omdat ik niet had voldaan aan de verplichte verslaglegging. Het grote probleem was echter dat ik die verslagen simpelweg onmogelijk kon inleveren, aangezien mijn in beslag genomen computers met daarop de administratie en alle cruciale informatie nog steeds bij justitie staan. We zijn intussen een jaar verder en nog altijd weet ik niet of ik strafrechtelijk word vervolgd.”
Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie Overijssel laat in een reactie weten dat het justitieel onderzoek nog niet is afgerond.

Eventueel faillissement
Enkelaar zegt de dwangsom van 10.000 euro niet te kunnen betalen. “We hebben hiertegen bezwaar aangetekend. Want dat geld is er simpelweg niet. Ik was van plan ‘t Polböske netjes af te wikkelen, maar als de dwangsom wordt doorgezet, rest niets anders dan het faillissement aan te vragen.”

'Sterfhuisconstructie'
Het laatste wat Enkelaar wil, is zijn pupillen aan hun lot over laten. Hij past daarom een ‘sterfhuisconstructie’ toe: pas als de huidige bewoners op termijn ‘t Polböske hebben verlaten, stopt hij definitief met de jongerenopvang. “Ik word volgende week 65 jaar, een mooie leeftijd om met pensioen te gaan.”
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.