nieuws

Lia (68) werd beroofd op station Deventer: "Ik was bang om de straat op te gaan"

Lia Brokelman werd beroofd bij het station in Deventer
Lia Brokelman werd beroofd bij het station in Deventer © RTV Oost / Onder de Loep
Ze durfde niet meer naar buiten. Durfde geen boodschappen meer te doen. De impact van een beroving bij het station in Deventer was groot voor Lia Brokelman. De 68-jarige Lia hoopt dat de daders worden gepakt. Van de man die geld opneemt met haar bankpas heeft de politie beelden vrijgegeven.
Lia wilde op 19 februari haar OV-chipkaart opwaarderen bij het NS-station in Deventer. Bij de automaat wordt ze aangesproken.

Jong, blond meisje biedt hulp

"Ineens stond een blond, jong meisje naast mij", vertelt Lia. "Ze was heel behulpzaam. Ze hielp me. Pinpas eruit, er weer in, pincode ingetoetst. Ze zei hoe ik het moest doen en liep toen opvallend snel weg."
Tekst gaat verder onder de foto
Daarna loopt Lia het station uit. Ze stopt haar tas in één van de fietstassen en wil wegfietsen. "Ik was nog niet eens op gang en hoorde geritsel bij mijn fietstas. Ik stapte af, keek in mijn fietstas en zag dat de handtas weg was. Ik ben toen heel hard gaan schreeuwen."

Achtervolging

Als snel heeft ze in de gaten dat twee jonge mannen er met haar tas vandoor zijn. Ze fietst erachteraan. Maar de mannen verspreiden zich dan. Ze besluit één man te achtervolgen op de fiets, tot in het station. Daar verliest ze hem uit het oog.

Later blijkt dat de andere man dan al bij de geldautomaat van ABN-Amro aan de Verzetslaan staat. Met de bankpas uit de tas van Lia. Hij neemt 950 euro op. De tas laat hij achter in de buurt van de bank. Alles laat hij erin zitten, behalve haar bankpas.

'Bang om de straat op te gaan'

Nadat Lia de hele dag druk is met aangifte doen en pasjes blokkeren, volgt de dag erna de klap. "Ik was helemaal kapot", vertelt Lia. "Ik durfde niet meer naar buiten, geen boodschappen te doen, durfde helemaal niks meer. Zo heftig was die impact op een gegeven moment. Ik vertrouwde niemand meer, was bang om de straat op te gaan."
Inmiddels durft ze dat wel weer. Maar de angst slaat bij haar nog geregeld toe. Ze hoopt dat de daders gepakt worden nu de politie beelden van de man die met haar pas pint vrijgeeft.

Tips?

De twee mannen spraken volgens Lia onderling in een andere taal, vermoedelijk een Oost-Europese taal. Het meisje met blond krullend haar sprak vloeiend Nederlands. Wie herkent de man? Wie herkent de combinatie van twee mannen en een blonde vrouw? Bel met tips, zodat ze geen nieuwe slachtoffers maken. Bel 0800 – 6070 (gratis nummer). Of reageer anoniem bij Meld Misdaad Anoniem: 0800 – 7000 of via www.meldmisdaadanoniem.nl/melden
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.