Droogte zorgt voor valse noot monumentaal draaiorgel ‘De Tukker’: optreden afgeblazen

De aanhoudende droogte zorgt voor een letterlijk valse noot bij draaiorgel ‘De Tukker’. Het aangekondigde optreden van zaterdagmiddag in de binnenstad van Enschede is daarom afgeblazen. Het is voor het eerst in het vijftigjarig bestaan dat een show vanwege droogte moet worden afgelast.

Vanwege die droogte is het namelijk onmogelijk het draaiorgel zuiver te laten spelen.


Oudste draaiorgel
‘De Tukker’ dateert van 1850 en is het oudste draaiorgel van het type Gavioli dat in ons land de straat op gaat. “Die andere exemplaren staan allemaal in musea”, zegt Benno Molenkamp, voorzitter van de Stichting Stadsorgel Enschede.

Het probleem is volgens voorzitter Molenkamp dat de pijpen van het orgel konisch op de houten balken zijn geplaatst. Door de droogte is het hout echter gekrompen. “En alles aan het orgel is van hout. Door die krimp staan ze alle een beetje los en ontstaat er valse lucht, waardoor de boel dus ontstemt.”


Proefdraaien
De vrijwilligers van de stichting hebben afgelopen week proefgedraaid en dat bleek geen succes. Besloten is daarop De Tukker komend weekeinde op stal te laten staan. “Het orgel bestaat uit 300 pijpen. Als we toch de straat op zouden gaan, moeten we die nadien allemaal controleren. Met het risico dat ze nog steeds niet goed vast zitten.”


Toontje lager
De vrijwilligers zien zich genoodzaakt een toontje lager te spelen en hebben de voorstelling van morgenmiddag afgeblazen. “We vinden het simpelweg niet verantwoord. Het orgel heeft in dit geval zelf aangegeven: wees voorzichtig met mij. En dat doen we dus ook.”

Primeur
Molenkamp (72) is eind vorig jaar koninklijk onderscheiden, onder meer omdat hij 50 jaar voorzitter is van de draaiorgelstichting. Hij spreekt van een primeur. “We hebben wel eens eerder een optreden moeten afgelasten vanwege weersomstandigheden. Maar dat was dan vanwege het slechte weer. In die 50 jaar dat ik dit nu doe, is het voor het eerst dat een optreden niet kan doorgaan vanwege de droogte.”

'Valse kraai'

Volgens Molenkamp herstelt het orgel vanzelf als het straks weer minder droog wordt. “Voor de rest kunnen we niets anders dan ons erbij neerleggen. Vanzelfsprekend hebben we ook geen zin om als een valse kraai te klinken.”

Meer over dit onderwerp:
Enschede Nieuws
Deel dit artikel: