nieuws

Boeren vragen minister in brandbrief om maatregelen: rampjaar dreigt

Aardappelen
Aardappelen © Pixabay/meganelford0
Door de aanhoudende droogte dreigt voor Nederlandse akkerbouwers 2018 een regelrecht rampjaar te worden. Bij veel boeren kan al de helft van de oogst worden afgeschreven. Gebeurt er niets dan is volgens LTO-bestuurder Pieter Evenhuis de kans groot dat hele oogsten verloren gaan.
Reden voor de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) om minister van Landbouw Carola Schouten een brandbrief te sturen. De NAV dringt er bij de minister op aan dat akkerbouwers tijdelijk water mogen gebruiken, dat mogelijk besmet is met de zogenoemde bruinrotbacterie. Met dit water mogen al enkele jaren gewassen niet meer beregend worden. De boeren vragen, met het oog op de huidige nijpende situatie, om een uitzondering te maken.

Het beregeningsverbod vanwege bruinrot staat overigens volledig los van de huidige verboden op het gebruik van oppervlaktewater, zoals waterschappen deze de laatste tijd afkondigden.

Niet regenen
Volgens akkerbouwer en LTO-vakgroepslid Pieter Evenhuis zijn de watertekorten zo ernstig dat het amper lukt de gewassen in stand te houden. “Het lijkt erop dat het de komende veertien dagen niet gaat regenen. Dan hoeft het voor sommige gewassen niet meer. Dan heb je een halve oogst of helemaal geen oogst. Dat is ook nogal wat.”

Door water te gebruiken uit gebieden waar eerder bruinrot geconstateerd is, lopen boeren het risico dat hun oogst met deze bacterie besmet wordt. Pieter Evenhuis: “De consequenties zijn natuurlijk voor de akkerbouwer zelf, maar als een boer het aandurft water uit bruinrotgebied te gebruiken zou het mooi zijn dat de voorwaarden er zijn.”

Beregeningsverbod opheffen
Mocht minister Carola Schouten besluiten het beregeningsverbod op te heffen dan gaat Pieter Evenhuis meteen van die mogelijkheid gebruik maken. “Ik zit zelf ook in het 'bruinrotgebied' en als de ontheffing er komt, gaan wij wel beregenen op die percelen.”

Bovendien lopen de aardappelen van Pieter Evenhuis nu ook al het risico besmet te raken. “We zijn nu ook percelen aan het beregenen die in een ander peilvak zitten, maar daar komt ook van dat water in. Daar is het op dit moment eigenlijk net zo gevaarlijk als in het gebied zelf.”

Wat stroperig
Pieter Evenhuis hoopt dat de minister snel een ontheffing verleent. “Ik had gehoopt dat het allang geregeld was, maar het gaat allemaal wat stroperig.”
Bekijk alle artikelen in het dossier 'Droogte in Overijssel 2018'.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.